Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Οι γιγάντιες πέτρες που αξίζουν πολλά εκατομμύρια



Τεράστια φλέβα χρυσού βρέθηκε σε ένα παλιό ορυχείο κοντά στην Καμπάλντα της δυτικής Αυστραλίας. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν δύο τεράστιες πέτρες που συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα δείγματα χρυσού που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία. Οι δύο πέτρες προέρχονται από βράχο που βρέθηκε σε βάθος 500 μέτρων.

 

Η μεγαλύτερη ζυγίζει 90 κιλά και σύμφωνα με εκτιμήσεις περιέχει 2.300 ουγγιές χρυσού, όπερ σημαίνει πως η αξία της ξεπερνά τα 2,2 εκατομμύρια ευρώ! Τρία άτομα χρειάστηκαν για να τη σηκώσουν και να την τοποθετήσουν πάνω στην καρότσα ενός φορτηγού ώστε να μεταφερθεί εκτός ορυχείου.

H δεύτερη πέτρα βάρους 60 κιλών, περιέχει 1.600 ουγγιές χρυσού, κοστολογείται στα 1,1 εκατομμύρια ευρώ.

Η καναδική εταιρεία RNC Minerals, στην οποία ανήκει το ορυχείο, υπολογίζει ότι ο βράχος που εντοπίστηκε περιέχει συνολικά πάνω από 9.000 ουγγιές χρυσού που σε χρηματική αξία, μεταφράζεται σε σχεδόν 9 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Χένρι Ντολ ένας ντόπιος που εργάζεται εδώ και 16 χρόνια στις εξορύξεις όντας χειριστής γεωτρύπανου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχω δει φλέβες να υπάρχουν στην επιφάνεια αλλά ποτέ κάτι παρόμοιο. Εδώ ο χρυσός υπήρχε παντού. Καθώς τρυπούσα το βράχο μπορούσες να δεις ξύσματα χρυσού να εκτοξεύονται από όλες τις τρύπες. Τότε σκέφτηκα 'κάτι υπάρχει εδώ'. Μετά διαπιστώσαμε ότι ήταν παντού Ήταν απίστευτο, ποτέ στη ζωή μου δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο».