Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ο Πούτιν έδωσε εντολή να κατατεθεί μήνυση κατά των ΗΠΑ



Εντολή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να καταθέσει μήνυση ενάντια στην αμερικανική κυβέρνηση έδωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αιτία αποτελούν τα διπλωματικά μέτρα που έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα η Ουάσινγκτον να κλείσει το ρωσικό Γενικό Προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο, όπως και δύο άλλα οικήματα που χρησιμοποιεί η Μόσχα στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Όπως μετέδωσε το Sputnik, ο Πούτιν είχε προειδοποιήσει νωρίτερα μες την εβδομάδα ότι θα προβεί σε νομικές ενέργειες κατά των αμερικανικών αρχών για παραβίαση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της Ρωσίας.

Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να μειώσει περαιτέρω τον αριθμό του διπλωματικού προσωπικού των ΗΠΑ στη Μόσχα, ως απάντηση στην «άξεστη», όπως την χαρακτήρισε, μεταχείριση που επιφύλαξε η Ουάσιγκτον στη ρωσική διπλωματική αποστολή στην αμερικανική επικράτεια.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε στον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα ότι η κατάσχεση των ρωσικών διπλωματικών εγκαταστάσεων συνιστά μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, σημειώνοντας ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να προσφύγει στα δικαστήρια.