Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Ο Ουζμπέκος τρομοκρατής είχε πάρει «πράσινη κάρτα» στις ΗΠΑ με κλήρωση



Με κλήρωση πήρε την «πράσινη βίζα» για να βρίσκεται στις ΗΠΑ ο 29χρονος Ουζμπέκος Σαϊφούλο Χαμπιμπουλάεβιτς Σάιποφ,  που αιματοκύλισε το Μανχάταν χθές το απόγευμα.

Σύμφωνα με το ABC New York ο Σάιποφ το 2008 είχε υποβάλει αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα  Diversity Immigrant Program, ένα πρόγραμμα που κάθε χρόνο δίνει 55.000 «πράσινες κάρτες» σε μετανάστες από χώρες με μικρά ποσοστά μετανάστευσης στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που το Κογκρέσο έχει επιχειρήσει από το 2007 να τερματίσει και έχει μπει στο στόχαστρο και του Ντόναλντ Τραμπ.

 

Τελικά ο Σάιποφ πήρε τη βίζα το 2010 - καθώς χρειάζονται δύο χρόνια ελέγχων για να εγκριθεί μια αίτηση - αν και είχε μόλις 2,1% πιθανότητες αφού μαζί του είχαν υποβάλει φάκελο 153.661 άτομα από το Ουζμπεκιστάν.

Το πρόγραμμα προβλέπει ότι όλοι όσοι κάνουν αίτηση θα πρέπει να έχουν καθαρώ ποινικό μητρώο, απουτήριο λυκείου ή ισότιμης σχολής και τουλάχιστον δύο χρόνια εργασίας την τελευταία 5ετια.

Μετά τη χορήγηση της «πράσινης κάρτας» ο Σάιποφ στο Οχάιο αν και στην κατοχή του βρέθηκε μια ταυτότητα από τη Φλόριντα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο 29χρονος δράστης της επίθεσης στο Μανχάταν αφού πάτησε με το αυτοκίνητό του τους ανυποψίαστους ποδηλάτες βγήκε από το όχημα φωνάζοντας Αλλάχ Ακμπάρ (Ο Θεός είναι μεγάλος) και κραδαίνοντας δύο όπλα τα οποία στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι ήταν ένα ένα αεροβόλο και ένα όπλο από αυτά που χρησιμοποιούνται στο παιχνίδι του paintball.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες στο φορτηγό του δράστη βρέθηκαν φωτογραφίες με σημαίες του ISIS και χειρόγραφο σημείωμα -γραμμένο στα αγγλικά- στο οποίο έγραφε πως έκανε την επίθεση για λογαριασμό του «Ισλαμικού Κράτους».

Το βράδυ της Τρίτης, αστυνομικοί έσπευσαν σε μια διεύθυνση στο Πάτερσον του Νιού Τζέρσεϊ όπου θεωρείται πως διέμενε ο Σαΐποφ κι απέκλεισαν το διαμέρισμά του.

Μουσουλμάνοι που ζουν στην περιοχή σχολίαζαν ότι η επίθεση θα πλήξει την εικόνα τους και την εικόνα της θρησκείας τους.

Ο Κομπίλιον Ματκάροφ, 37 ετών, ουζμπέκος μετανάστης στις ΗΠΑ, είπε πως γνώρισε τον Σαΐποφ στο Φορτ Μάιερς, στη Φλόριντα, πριν από χρόνια, όταν ο Σαΐποφ δούλευε ως οδηγός φορτηγού. Κατόπιν, μετακόμισε στο Νιού Τζέρσεϊ και άρχισε να δουλεύει ως οδηγός για την Uber, πρόσθεσε ο Ματκάροφ, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά στην εφημερίδα New York Times.

«Ήταν ένας πολύ καλός τύπος όταν τον ήξερα. Του άρεσαν οι ΗΠΑ. Έμοιαζε να νοιώθει τυχερός και ευτυχισμένος και μίλαγε σαν όλα να ήταν μια χαρά Δεν έμοιαζε με τρομοκράτη, αλλά δεν ξέρω τι γινόταν μέσα του», είπε ο ίδιος.

ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΟ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

Κατά τους NYT, όταν οι αστυνομικοί που διεξάγουν την έρευνα άρχισαν να εξετάζουν πιο προσεκτικά το παρελθόν του Σαΐποφ, συνειδητοποίησαν πως βρισκόταν ήδη στο ραντάρ των ομοσπονδιακών αρχών. Τρία στελέχη των διωκτικών αρχών είπαν ότι είχε προσελκύσει την προσοχή τους στο πλαίσιο μιας άσχετης υπόθεσης. Άλλα αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο 29χρονος δεν είχε εγκληματικό παρελθόν καθώς το μόνο που βρέθηκε από την έρευνα ήταν τέσσερις κλήσεις από την τροχαία.

Τα τελευταία δύο χρόνια, μια έρευνα του FBI, του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, της αστυνομίας της Νέας Υόρκης και ομοσπονδιακών εισαγγελέων του Μπρούκλιν οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος πέντε ανδρών από το Ουζμπεκιστάν και ενός από το Καζακστάν για υλική υποστήριξη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ορισμένοι από τους ανθρώπους αυτούς ομολόγησαν την ενοχή τους. Δεν είναι πάντως σαφές αν ο Σαΐποφ συνδεόταν με τη συγκεκριμένη έρευνα.