Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Ο Οργανισμός Απαγόρευσης Χημικών Όπλων ξεκινά έρευνες στη Συρία



Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ανακοίνωσε σήμερα ότι εξετάζει όλες τις πρόσφατες «αξιόπιστες πληροφορίες» για χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

«Οι πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία εξακολουθούν να είναι πηγή σοβαρής ανησυχίας» και ο ΟΑΧΟ «εξετάζει όλες τις αξιόπιστες πληροφορίες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού με έδρα τη Χάγη.

 

Τις τελευταίες εβδομάδες το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ κατηγορήθηκε ότι εξαπέλυσε πολλές επιθέσεις με χημικά όπλα, κυρίως στο προπύργιο των ανταρτών ανατολική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό. 
Οι πληροφορίες αυτές ώθησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να επισείσουν την απειλή μιας νέας στρατιωτικής δράσης, ενώ η Συρία αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα καταγγέλλοντας τα «ψέματα» της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ρωσία, που είναι σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, έκανε λόγο από την πλευρά της για μια «εκστρατεία προπαγάνδας».

«Αυστηρή μεθοδολογία χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή της έρευνας» και η έκθεση της αποστολής του ΟΑΧΟ «θα λάβει υπόψη την επιβεβαίωση των μαρτυριών, των ερευνών και των ιατρικών αναφορών καθώς και των δειγμάτων που ελήφθησαν», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

«Κάθε χρήση χημικών όπλων συνιστά παραβίαση της Σύμβασης για τα χημικά όπλα και των διεθνών κανόνων που απαγορεύουν αυτά τα όπλα», επανέλαβε ο γενικός διευθυντής του ΟΑΧΟ, Αχμέτ Ουζουμτζού, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οι υπεύθυνοι για τη χρήση τους θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Αυτά τα φρικτά όπλα δεν έχουν θέση στον σημερινό κόσμο», συνέχισε.

Περισσότερο από το 96% των παγκόσμιων αποθεμάτων χημικών όπλων που έχουν δηλωθεί έχουν καταστραφεί μέχρι σήμερα υπό την εποπτεία του ΟΑΧΟ.

Η Συρία του Μπασάρ αλ-Άσαντ έγινε κράτος-μέλος του ΟΑΧΟ το 2013, παραδεχόμενη ότι κατείχε αποθέματα χημικών όπλων, υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.