Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ο μακελάρης του "Ρέινα" σχεδίαζε να αιματοκυλήσει την Ταξίμ



Η κεντρική πλατεία της Κωνσταντινούπολης, η Ταξίμ, ήταν ο αρχικός στόχος του  Αμπντουλγκαντίρ Μασαρίποφ, όπως ομολόγησε στην πρώτη του κατάθεση στους αστυνομικούς ο δράστης του μακελειού στο κλαμπ Reina την Πρωτοχρονιά, με τους 39 νεκρούς και τους 69 τραυματίες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ηurriyet, η αρχική οδηγία που εξέλαβε ο Μασαρίποφ, όπως ο ίδιος είπε, ήταν να διαπράξει τρομοκρατική επίθεση στην Ταξίμ, ωστόσο έκρινε ότι αυτό ήταν αδύνατο, εξαιτίας των αυστηρών μέτρων ασφαλείας στην περιοχή.

«Ήρθα στην Τουρκία πέρυσι τον Ιανουάριο, μέσω του Ιράν, μετά από οδηγία να συμμετάσχω στον πόλεμο στη Συρία. Εγκαταστάθηκα στο Ικόνιο και μου δόθηκαν εντολές από τη Ράκκα να επιτεθώ στην Ταξίμ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Έστειλα το βίντεο που είχα τραβήξει στην Ταξίμ και συμφώνησαν. Ήρθα στην Ταξίμ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς αλλά τα μέτρα ασφαλείας ήταν πολύ αυξημένα. Έμοιαζε αδύνατο να κάνω την επίθεση», φέρεται να είπε ο 34χρονος στους αστυνομικός.   

Στη συνέχεια, αναφέρει ότι του δόθηκαν οδηγίες να βρει έναν νέο στόχο ώστε να διαπράξει το χτύπημα και η ομάδα αποφάσισε αυτό να γίνει στο κλαμπ Reina.

«Επικοινώνησα εκ νέου με το πρόσωπο που μου έδινε τις εντολές. Αποφασίσαμε ότι η Ταξίμ δεν ήταν το κατάλληλο μέρος για να γίνει η επίθεση. Με κατηύθυνε να ψάξω ένα άλλο στόχο στην περιοχή. Άρχισα να περιπλανιέμαι με ένα ταξί στην παραλιακή στις 10 το βράδυ. Το Reina μου φάνηκε κατάλληλο για την επίθεση, καθώς δεν υπήρχαν τόσο έντονα μέτρα ασφαλείας εκεί. Ενημέρωσα τον σύνδεσμο για την κατάσταση και μου έδωσε το 'πράσινο φως'. Πήγα στο Ζεϋτίνμπουρνού με ταξί, πήρα τα όπλα μου από το σπίτι και επέστρεψα στο Reina για να κάνω την επίθεση», πρόσθεσε.

Μετά από έρευνες που διήρκεσαν δύο εβδομάδες, ο Μασαρίποφ συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας σε αστυνομική επιχείρηση που έγινε στο σπίτι όπου είχε βρει καταφύγιο, στην περιοχή Εσενγιούρτ της Κωνσταντινούπολης, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το νυχτερινό κέντρο.