Δευτέρα 08 Αυγούστου 2022 -

Ντροπή: Η απανθρωπιά σε όλο της το μεγαλείοΟι χωρίς τελειωμό βομβαρδισμοί αμάχων και νοσοκομείων με τα αποθέματα προμηθειών να τελειώνουν, οι 250.000 κάτοικοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο χαλέπι της Συρίας, βιώνουν το πιο συγκλονιστικό δράμα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επιβεβαιώνουν ότι την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου επλήγησαν από εναέριους βομβαρδισμούς δύο νοσοκομεία στο ανατολικό Χαλέπι που βρίσκεται υπό στενή πολιορκία. Οι επιθέσεις αυτές έρχονται μόλις μία ημέρα μετά την εκ νέου έναρξη των βομβαρδισμών στις περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση.

«Μέχρι τη Δευτέρα επικρατούσε σχετική ηρεμία στο ανατολικό Χαλέπι για μερικές εβδομάδες, με ελαφρείς χερσαίους βομβαρδισμούς μόνο» αναφέρει Σύρος γιατρός που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Την Τρίτη όμως η κατάσταση κλιμακώθηκε απότομα, με πάνω από 100 επιδρομές και τρομακτικούς αριθμούς τραυματιών. Μέσα σε δύο μόλις ώρες, από τη 1 έως τις 3 το απόγευμα, έφτασαν στο νοσοκομείο 55 τραυματίες. Κάναμε εισαγωγή σε 13 ανθρώπους, 3 πέθαναν».

Οι δύο ιατρικές δομές που χτυπήθηκαν στις 16 Νοεμβρίου ήταν ένα παιδιατρικό νοσοκομείο κι ένα νοσοκομείο που ειδικεύεται σε χειρουργικές επεμβάσεις. Εκείνο το πρωί, η συγκεκριμένη γειτονιά φέρεται να χτυπήθηκε πάνω από 50 φορές. Το παιδιατρικό νοσοκομείο που χτυπήθηκε είναι το μοναδικό εξειδικευμένο νοσοκομείο για παιδιά στην πολιορκημένη περιοχή. Το προσωπικό του νοσοκομείου κατάφερε να μετακινήσει τα παιδιά, μεταξύ των οποίων και τα πρόωρα νεογνά, από τις κούνιες και τις θερμοκοιτίδες, στο υπόγειο του κτιρίου. Και τα δύο νοσοκομεία που επλήγησαν υποστηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και από άλλους οργανισμούς.

Από την έναρξη της πολιορκίας τον Ιούλιο, έχουν καταγραφεί 29 ξεχωριστές επιθέσεις στα εναπομείναντα νοσοκομεία στο ανατολικό Χαλέπι. Κάποια από αυτά τα νοσοκομεία χτυπήθηκαν πολλές φορές με αποτέλεσμα να καταστραφούν.

«Την Τρίτη, μια οβίδα έπεσε περίπου 20 μέτρα από το νοσοκομείο, αλλά δεν χτυπηθήκαμε. Τους τελευταίους πέντε μήνες, έχουμε γίνει στόχος πέντε φορές: μία φορά τον Ιούνιο, δύο τον Ιούλιο και δύο τον Σεπτέμβριο» προσθέτει ο Σύρος γιατρός. «Κάθε φορά κλείναμε για λίγες μέρες, για να κάνουμε βασικές επισκευές και να καθαρίσουμε, και στη συνέχεια ανοίγαμε ξανά. Πραγματικά δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα για να προετοιμαστείς για έναν τέτοιο βομβαρδισμό. Στις αρχές του καλοκαιριού αρχίσαμε να σκάβουμε κάτω από το νοσοκομείο, αλλά όταν ξεκίνησε η πολιορκία δεν μπορούσαμε να βρούμε οικοδομικά υλικά, οπότε αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε. Επίσης, αρχίσαμε να χτίζουμε ένα τείχος γύρω από το νοσοκομείο, όμως ούτε κι αυτό καταφέραμε να το τελειώσουμε. Δυστυχώς, όταν εξαντληθούν οι προμήθειές μας δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Για την ώρα όμως, κάνουμε ό,τι μπορούμε.»

Από την πλευρά τους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση και κάνουν λόγο για τραγική υγειονομική κρίση.

Ο Πάμπλο Μάρκο, Διευθυντής Αποστολών στη Μέση Ανατολή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σημειώνει «Μια τραγωδία εκτυλίσσεται, ενώ ο κόσμος παρακολουθεί χωρίς να κάνει τίποτα. Έπειτα από μήνες πολιορκίας και τυφλών βομβαρδισμών από τις συριακές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, ο πληθυσμός στο ανατολικό Χαλέπι βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση, ενώ το σύστημα υγείας της πόλης είναι διαλυμένο. Για τους 250.000 ανθρώπους που βρίσκονται εκεί, δεν υπάρχει οδός διαφυγής. Πιστεύεται ότι δεν έχουν απομείνει περισσότεροι από 32 γιατροί. Επιπλέον, δεν είναι δυνατός ο ανεφοδιασμός με τρόφιμα και ιατρικό υλικό.

Από το 2014, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εφοδιάζουν οκτώ νοσοκομεία στο ανατολικό Χαλέπι με ιατρικό υλικό, φάρμακα και χειρουργικά κιτ που σώζουν ζωές, στέλνοντας φορτηγά κάθε τρεις μήνες. Η τελευταία φορά που οι ομάδες μας κατάφεραν να περάσουν κάποια είδη ήταν τον Αύγουστο, στη διάρκεια της σύντομης περιόδου που είχε σπάσει η πολιορκία από τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης».

Οι γιατροί στο Χαλέπι ανησυχούν για μια πιθανή αύξηση του υποσιτισμού στα μικρά παιδιά και των υδατογενών νόσων. Κάποιες μητέρες είναι πολύ αδύναμες για να θηλάσουν, ενώ η έλλειψη βρεφικού γάλακτος και άλλων βασικών ειδών έχει ως συνέπεια θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί. Το πρόγραμμα εμβολιασμών έχει διακοπεί. Όλα αυτά συνιστούν μεγάλη απειλή για τα πιο ευάλωτα άτομα, όπως παιδιά, εγκυμονούσες γυναίκες και ασθενείς με χρόνια νοσήματα.

«Αυτό που απαιτείται είναι η παύση όλων των τυφλών αεροπορικών επιδρομών σε περιοχές αμάχων, ο σεβασμός των ιατρικών δομών και των ασθενών, καθώς και η λήξη της καταστροφικής πολιορκίας» καταλήξει ο Πάμπλο Μάρκο από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. «Όσοι είναι σοβαρά τραυματίες ή άρρωστοι πρέπει να διακομιστούν σε ασφαλείς περιοχές για περίθαλψη. Πρέπει να επιτραπεί η είσοδος ιατρικού υλικού και ανθρωπιστικής βοήθειας και να δοθεί μια ανακούφιση σε μια πόλη που καταρρέει μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, λεπτό με το λεπτό».

Φωτογραφίες:KARAM ALMASRI/MSF

*Οι συνοδευτικές φωτογραφίες δεν αφορούν στους βομβαρδισμούς αυτής της εβδομάδας αλλά παλιότερους. Είναι ενδεικτικές όμως της κατάστασης που επικρατεί στο Χαλέπι.