Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Νορβηγία: Λειτουργεί ξανά η κατασκήνωση τέσσερα χρόνια μετά την επίθεση του Μπρέιβικ



Η θερινή κατασκήνωση των Νέων Εργατικών στο νησί Ουτόγια της Νορβηγίας άνοιξε το πρωί της Παρασκευής, τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά τη σφαγή που σχεδίασε και εκτέλεσε ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.

 Μέλη της νεολαίας του κόμματος, μεταξύ των οποίων και επιζήσαντες του φονικού, έστησαν τις σκηνές τους στο ίδιο μέρος όπου ο ακροδεξιός δράστης είχε δολοφονήσει 69 ανθρώπους στις 22 Ιουλίου του 2011, αποφασισμένοι να «ανακτήσουν» το νησί.

«Είναι καλό να επιστρέφεις στο σπίτι», δήλωσε ο επικεφαλής της Εργατικής Νεολαίας (AUF) Μάνι Χουσάινι στην εναρκτήρια ομιλία του, που παρακολούθησαν εκατοντάδες νέοι.

«Η 22α Ιουλίου (2011) θα αποτελεί για πάντα μέρος της ιστορίας του Ουτόγια (...) όμως η σημερινή ημέρα θα μπει επίσης στην ιστορία του Ουτόγια», υπογράμμισε συγκινημένος και αυτή ήταν η μοναδική άμεση αναφορά στη σφαγή.

 Η επίθεση του Μπρέιβικ ενάντια στους περίπου 600 νέους που συμμετείχαν στη θερινή κατασκήνωση της AUF διήρκεσε πάνω από μία ώρα, κατά την οποία ο εξτρεμιστής πυροβολούσε εν ψυχρώ τα θύματά του που είχαν παγιδευθεί στο νησί. Λίγο πριν την επίθεση, είχε ανατινάξει μια βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την κατασκήνωση, σκοτώνοντας άλλα οκτώ άτομα.

Σήμερα, η αιματοβαμμένη κατασκήνωση άνοιξε ξανά επίσημα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας: δύο σκάφη της αστυνομίας και ένοπλοι αστυνομικοί περιπολούσαν το νησί και παρακολουθούσαν τη συγκέντρωση, στην οποία παρευρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Είναι ωραίο να ξυπνάς στο Ουτόγια και να έχεις γύρω σου τόσους στρατευμένους νέους», έγραψε στο Twitter.