Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 -

Νορβηγία: Ένα F -16 έσωσε τη ζωή σε ετοιμοθάνατο ασθενή



Ένα πολεμικό αεροσκάφος F- 16 της νορβηγικής αεροπορίας, έσωσε τη ζωή ενός βαριά ασθενούς, μεταφέροντας σε απόσταση 500 χλμ και σε χρόνο κάτω από 30 λεπτά, έναν  σωτήριο ιατρικό εξοπλισμό σε νοσοκομείο στην πόλη Μπούουντα.   

Οι ιατροί γνώριζαν πως το πλησιέστερο νοσοκομείο που διέθετε  μηχάνημα υποστήριξης καρδιάς και πνευμόνων,  βρισκόταν στην πόλη Τροντχάιμ. Ένα ταξίδι 10 περίπου ωρών οδικώς, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ασθενής κινδύνευε να χάσει τη ζωή του. 

Οι γιατροί αποφάσισαν να επικοινωνήσουν με μια αεροπορική βάση κοντά στο Τρόντχαϊμ ρωτώντας να μάθουν αν υπήρχε περίπτωση να μεταφερθεί ο εξοπλισμός με τη βοήθεια της πολεμικής αεροπορίας. Ο Αντισμήναρχος Μπόργκε Κλέπε, διοικητής της 338 Μοίρας, δήλωσε στα Μέσα Ενημέρωσης της Νορβηγίας πως εκείνη τη στιγμή ετοιμάζονταν για μια άσκηση που περιελάμβανε δύο μαχητικά F-16. Ένα από αυτά διέθετε μια εξωτερική δεξαμενή καυσίμων και αμέσως ο διοικητής προσπάθησε να καταλάβει αν θα μπορούσε να μεταφέρει τον ιατρικό εξοπλισμό μέσα σε αυτήν.

Ενώ οι ένοπλες δυνάμεις στην Νορβηγία έχουν βοηθήσει πολλές φορές σε επείγοντα ιατρικά περιστατικά πολιτών, θεωρείται πως είναι η πρώτη φορά  που χρησιμοποιήθηκε ένα τζετ F-16.