Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Νεκροί, εικονολήπτης και δημοσιογράφος, ενώ κάλυπταν τις μάχες κατά του ISIS



Ένας εικονολήπτης της κουρδικής τηλεόρασης σκοτώθηκε και ένας άλλος δημοσιογράφος τραυματίστηκε ενώ κάλυπταν τις μάχες κοντά στη Μοσούλη, προπύργιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο βόρειο Ιράκ. 

 

Αυτό δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua αξιωματούχος της περιφερειακής ένωσης δημοσιογράφων. 

 

Ο Μοστάφα Σάεντ, εικονολήπτης του κουρδικού δορυφορικού καναλιού, σκοτώθηκε κατά τις συγκρούσεις ανάμεσα στις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας, γνωστές ως πεσμεργκά, και στους μαχητές του ΙΚ ανατολικά της Μοσούλης, περίπου 400 χλμ. βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας, της Βαγδάτης, δήλωσε ο Άκραμ Σουλάιμαν, αξιωματούχος της Ένωσης Δημοσιογράφων του Κουρδιστάν. 

 

Από τις συγκρούσεις τραυματίστηκε επίσης σοβαρά ο Χάιμαν Νανκλί, δημοσιογράφος της κουρδικής τηλεόρασης, δήλωσε ο Σουλάιμαν. 

 

Το Kurdistan TV είναι ένας κουρδικός δορυφορικός τηλεοπτικός σταθμός που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP), του οποίου ηγείται ο πρόεδρος Μασούντ Μπαρζανί. Ξεκίνησε να εκπέμπει το 1999 και ήταν ο πρώτος κουρδικός δορυφορικός σταθμός στην ημι-αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν.

 

Το επεισόδιο συνέβη ενώ κάλυπταν τις μάχες εναντίον του ΙΚ ανατολικά και βορειοανατολικά της Μοσούλης, καθώς οι στρατιώτες κατάφεραν να ανακαταλάβουν εννέα χωριά αφού εκδίωξαν τους μαχητές του ΙΚ. 

 

Νωρίτερα σήμερα, κουρδική πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Xinhua πως δυνάμεις των Κούρδων πεσμεργκά, υποστηριζόμενες από βαριά πυρά πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, εξαπέλυσαν επίθεση την αυγή εναντίον θέσεων του ΙΚ σε διάφορα χωριά βορειοανατολικά της Μοσούλης. 

 

Οι τζιχαντιστές ανταπέδωσαν με βλήματα όλμου και πυροβόλα και πυροδότησαν αυτοσχέδιες βόμβες και παγιδευμένα αυτοκίνητα στους δρόμους όπου βρίσκονταν δυνάμεις πεσμεργκά, ανέφερε η πηγή. 

 

Από τις μάχες έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα 47 μαχητές του ΙΚ και τουλάχιστον τρία μέλη των πεσμεργά, με 15 άλλους να έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με την πηγή. 

Ο ιρακινός στρατός και οι πεσμεργκά μάχονται τώρα για την ανακατάληψη θέσεων γύρω από τη Μοσούλη εν μέσω μια μεγάλης επίθεσης για την απελευθέρωση ολόκληρης της πόλης. 

 

Η Μοσούλη, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, τελεί υπό τον έλεγχο του ΙΚ από τον Ιούνιο του 2014, όταν οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις εγκατέλειψαν τα όπλα τους και διέφυγαν, δίνοντας την ευκαιρία σους μαχητές του ΙΚ να πάρουν τον έλεγχο τμημάτων των βόρειων και δυτικών περιοχών του Ιράκ.