Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Νέα Υόρκη: Ραδιενεργή διαρροή σε πυρηνικό σταθμό



Ο πυρηνικός σταθμός Ίντιαν Πόιντ στο Μπιουκάναν της πολιτείας της Νέας Υόρκης, μια μονάδα παραγωγής ενέργειας με τρεις αντιδραστήρες, ανακοίνωσε ότι το ραδιενεργό στοιχείο τρίτιο έχει ανιχνευθεί σε φρεάτια υπόγειων υδάτων κοντά στην εγκατάσταση.

Σε τρία από τα φρεάτια παρακολούθησης υπόγειων υδάτων γύρω από το εργοστάσιο έχουν εντοπιστεί ραδιενεργά δείγματα.

Παρά την ανησυχητική ανακάλυψη, ο κίνδυνος για το κοινό είναι χαμηλός, καθώς τα ραδιενεργά στοιχεία βρίσκονται πολύ μακριά από τα συστήματα πόσιμου νερού. Εξάλλου, νερό που περιέχει τρίτιο συχνά αραιώνεται και συνήθως απελευθερώνεται από αρκετούς πυρηνικούς σταθμούς.

Το τρίτιο εκπέμπει μια αδύναμη μορφή ακτινοβολίας, ένα σωματίδιο βήτα χαμηλής ενέργειας παρόμοιο με ένα ηλεκτρόνιο. Η ακτινοβολία του τριτίου δεν ταξιδεύει πολύ μακριά στον αέρα και δεν μπορεί να διαπεράσει το δέρμα.

Αντί για ένα πρωτόνιο όπως το πιο συνηθισμένο ισότοπο του υδρογόνου, ή ένα πρωτόνιο και ένα νετρόνιο, όπως το δευτέριο, το τρίτιο διαθέτει ένα πρωτόνιο και δύο νετρόνια.

Καθώς διασπάται, βήτα σωματίδια ταξιδεύουν μόνο περίπου έξι χιλιοστά, και δεν μπορούν να διαπεράσουν το ανθρώπινο δέρμα. Ωστόσο, εάν εισπνέεται ή καταναλώνεται, μπορεί να καταστεί επικίνδυνο.

Αυτό είναι ανησυχητικό, διότι το τρίτιο μπορεί να συνδεθεί με το οξυγόνο και να σχηματίσει μόρια νερού, και λόγω της χημικής δομής του, δεν μπορεί να φιλτραριστεί, εξ ου και η αραίωση.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο δημοσίευσε καθησυχαστική ανακοίνωση που τονίζει ότι η διαρροή δεν αποτελεί απειλή για το κοινό, ενώ κάτι παρόμοιο έπραξε και η ιδιοκτήτρια εταιρεία Entergy που υποχρεωτικά ανέφερε τη διαρροή στις αρχές.

Αρκετά από τα 10 πυρηνικά εργοστάσια της Entergy στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σημειώσει παρόμοιες διαρροές ραδιενεργών τρίτιο, όπως στο Κονέκτικατ και σε άλλο σταθμό της Νέας Υόρκης.

Η έρευνα για τις διαρροές έχει ήδη ξεκινήσει. Αν και οι αυξήσεις στην ακτινοβολία έχουν εντοπιστεί σε τρία από τα 40 φρεάτια υπόγειων υδάτων, τα επίπεδα εξακολουθούν να παραμένουν κάτω από τα ομοσπονδιακά όρια ασφαλείας.