Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

ΝΑΤΟ: Ο Ζάεφ παρέλαβε την πρόσκληση για τις ενταξιακές συνομιλίες



Την πρόσκληση των Συμμάχων του ΝΑΤΟ προς την κυβέρνηση των Σκοπίων για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών παρέδωσε στον πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Σε μια ειδική τελετή, οι κκ Στόλτενμπεργκ και Ζάεφ υπέγραψαν την επιστολή έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών των Σκοπίων.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η συμφωνία στο ζήτημα της ονομασίας ήρε το εμπόδιο για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών και τώρα η πόρτα της Συμμαχίας είναι ανοιχτή. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ προσέθεσε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας για την ονομασία είναι προς το καλύτερο συμφέρον για τα Σκόπια και την ευρύτερη περιοχή, ενώ συνεχάρη τον πρωθυπουργό Ζάεφ για το πολιτικό του σθένος.

Ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι τα Σκόπια θα γίνουν το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ, μόνο όταν ολοκληρωθούν και εφαρμοστούν όλες οι εσωτερικές διαδικασίες που θα επικυρώνουν τη συμφωνία της ονομασίας.

«Είναι μια σημαντική και περήφανη μέρα για τη χώρα και την περιοχή», ανέφερε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η Συμμαχία επιθυμεί να δει τη χώρα στην καρδιά μιας «σταθερής, δημοκρατικής και ευήμερης περιοχής», κάτι που σήμερα επιτυγχάνεται.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων ευχαρίστησε τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ για την πρόσκληση που απηύθυναν στη χώρα του, λέγοντας ότι είναι μια «ιστορική απόφαση για τη χώρα μου και τους πολίτες της», μετά από δύο δεκαετίες προσπαθειών.

Ο Ζάεφ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ που βοήθησαν στο όραμα των Σκοπίων.

«Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στη σταθερότητα στα Βαλκάνια, στο μέλλον», προσέθεσε ο Ζάεφ και ευχαρίστησε τον γ.γ. του ΝΑΤΟ για τη στήριξή του στις προσπάθειες της χώρας του.

Τέλος, ο Ζάεφ κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να γιορτάσουν το ιστορικό αυτό γεγονός στις 14 Ιουλίου.

Στόλτενμπεργκ: Απαράδεκτη κάθε ανάμειξη από άλλες χώρες στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών
«Κάθε ανάμειξη από άλλες χώρες είναι απαράδεκτη», κατέστησε σαφές, από την πλευρά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ερωτηθείς αν υπάρχει παρέμβαση της Ρωσίας στο θέμα της συμφωνίας για την ονομασία των Σκοπίων.

Όπως είπε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, η Βορειοατλαντική συμμαχία χαιρετίζει τη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως πρόκειται για μια ευκαιρία για τα Σκόπια.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε επίσης ότι οι 29 ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ είχαν μία ειλικρινή συζήτηση για μία δικαιότερη κατανομή των βαρών των αμυντικών δαπανών.