Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό το 2018 υπόσχεται ο Μακρόν



Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επιτέθηκε δριμύτατα στην κριτική που του ασκήθηκε για τις περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι από το 2018 οι δαπάνες για τις ένοπλες δυνάμεις θα αυξηθούν.

«Θεωρώ ότι δεν είναι αξιοπρεπές να κάνεις ορισμένες συζητήσεις δημοσίως» είπε ο Μακρόν στην παραδοσιακή, ετήσια ομιλία προς τους εκπροσώπους του στρατού. Τα βέλη του στρέφονταν προφανώς στον αρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, τον στρατηγό Πιερ ντε Βιλιέρ.

«Ανέλαβα δεσμεύσεις. Είμαι ο αρχηγός σας. Τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνω απέναντι στους συμπολίτες μας και απέναντι στις ένοπλες δυνάμεις, ξέρω να τις τηρήσω. Και από αυτήν την άποψη δεν έχω ανάγκη από καμία πίεση και κανένα σχόλιο», συνέχισε.

Ο στρατηγός Βιλιέρ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επέκρινε με οξείς χαρακτηρισμούς την Τετάρτη, μιλώντας σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή, τις περικοπές ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ που επιβάλλει η κυβέρνηση στην άμυνα για φέτος.

«Ζητήθηκε να καταβληθεί μια προσπάθεια φέτος από όλα τα υπουργεία, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων. Ήταν εύλογη, ήταν εφικτή, χωρίς να πληγεί σε τίποτα η ασφάλεια των στρατευμάτων μας, των στρατιωτικών διοικητών», τόνισε ο Μακρόν.

Ο πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός θα αυξηθεί την επόμενη χρονιά ώστε να φτάσει τελικά τον στόχο του 2% του ΑΕΠ που έχει οριστεί για το 2025. Για το 2018 θα δοθούν 34,2 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και 650 εκατομμυρίων που θα δαπανηθούν σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό, πρόσθεσε.