Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μπανγκλαντές: Έφοδος των ειδικών δυνάμεων στο εστιατόριο στη Ντάκα



Έφοδο εξαπέλυσαν οι δυνάμεις ασφαλείας στο εστιατόριο της Ντάκα όπου τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κρατούν ομήρους, δήλωσε ένας αξιωματικός της αστυνομίας.

«Η επιχείρηση ξεκίνησε. Οι καταδρομείς άρχισαν την έφοδο στο εστιατόριο«, ανέφερε ο αξιωματικός. Φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επιτόπου άκουσε ανταλλαγές σφοδρών πυρών καθώς άρχιζε η έφοδος, πάνω από δέκα ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης των τζιχαντιστών και της ομηρίας στο εστιατόριο, όπου συχνάζουν διπλωμάτες και ξένοι.

Πριν την έφοδο ένας ξένος, πιθανόν Ιάπωνας, απέδρασε από το εστιατόριο.

Πάνω από 100 μέλη των ειδικών δυνάμεων συμμετέχουν στην έφοδο στο εστιατόριο αυτό στη Ντάκα, όπου συχνάζουν ξένοι και διπλωμάτες.

Νωρίτερα, το Ισλαμικό Κράτος ανήρτησε στο Διαδίκτυο φωτογραφίες ανθρώπων που διατείνεται πως είναι ξένοι οι οποίοι σκοτώθηκαν στην επίθεση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Άμακ, το οποίο πρόσκειται στη τζιχαντιστική οργάνωση.

Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και υποστήριξε ότι μέλη του σκότωσαν 24 ανθρώπους. Η αστυνομία του Μπανγκλαντές έχει πάντως μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει μόνο ότι δύο αστυνομικοί είναι νεκροί και τουλάχιστον 20 άνθρωποι τραυματίες.

Οι τζιχαντιστές υποστήριξαν ότι κρατούνται πολλοί όμηροι μέσα στο εστιατόριο. Ανάμεσα στους ομήρους είναι Ιταλοί και Ινδοί, όπως δήλωσε ένας αξιωματικός της αστυνομίας του Μπανγκλαντές.

Ένας Αργεντινός μάγειρας που εργάζεται στο εστιατόριο έκανε για «σφαγή», μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο C5N, λίγη ώρα αφότου κατάφερε να αποδράσει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Star, οι ένοπλοι εισέβαλαν στο εστιατόριο Holey Artisan Bakery γύρω στις 21.20 τοπική ώρα (16.20 ώρα Ελλάδας) στη συνοικία Γκούλσαν και άνοιξαν πυρ.

Το περιστατικό εκτυλίχθηκει πολύ κοντά στο Nordic Club, έναν χώρο όπου συχνάζουν υπήκοοι των σκανδιναβικών χωρών, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και η πρεσβεία του Κατάρ.

Ιταλοί υπήκοοι πιστεύεται ότι βρίσκονται μεταξύ των ομήρων, δήλωσε πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας.

Για την κατάσταση ομηρείας στο Μπανγκλαντές ενημερώθηκε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.