Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Μόσχα: Συνομιλία Πούτιν- Άσαντ



Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Συρίας Βλαδίμιρ Πούτιν και ο Μπάσαρ Άσαντ την Τρίτη το βράδυ πραγματοποίησαν εκτενείς συνομιλίες στη Μόσχα.

Συζήτησαν την πορεία της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία, την καταπολέμηση των τρομοκρατών στη Συριακή Αραβική Δημοκρατία και διάφορες πτυχές των διμερών σχέσεων.

Ο Βλαδίμιρ Πούτιν ευχαρίστησε τον Άσαντ, ότι δέχτηκε την πρόσκληση της Μόσχας να έρθει παρά την όλη δύσκολη κατάσταση στη Συρία.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ο επικεφαλής της αραβικής δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα ότι χάρη στη βοήθεια της Ρωσίας θα καταφέρουν να νικήσουν την τρομοκρατία.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας τόνισε ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να συμβάλλει κατά το μέτρο του δυνατού όχι μόνο στην εξέλιξη μαχητικών επιχειρήσεων κατά των τρομοκρατών, αλλά και στην πορεία της πολιτικής διαδικασία στη χώρα τούτη. Ταυτόχρονα, όπως δήλωσε ο Σύριος ηγέτης, οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια προϋποθέτει τα περαιτέρω πολιτικά βήματα.

«Ενιαίος σκοπός για όλους εμάς πρέπει να είναι η αντίληψη του συριακού λαού για το μέλλον της χώρας του», είπε ο Άσαντ. O Βλαδίμιρ Πούτιν επίσης τόνισε ότι τελικός λόγος στη διευθέτηση της κατάστασης στη Συρία ανήκει αναμφισβήτητα και αποκλειστικά μόνο στο λαό της Συρίας.

Επίσης πρόσθεσε ότι η Μόσχα είναι ανοικτή προς συνεργασία με εκείνες τις χώρες που ενδιαφέρονται για την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στην Εγγύς Ανατολή.

Εκτός από αυτό, ο πρόεδρος της Συρίας στη συνομιλία με τον Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι η Μόσχα και η Δαμασκός θα συνεχίσουν την κοινή αποκατάσταση της αραβικής δημοκρατίας τόσο από την οικονομική, όσο και από την πολιτική άποψη.

Ο Βλαδίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Συρία έχει τεράστιες απώλειες, καθώς πολεμάει με την τρομοκρατία σχεδόν μόνη της, το τελευταίο διάστημα όμως έχει σοβαρές επιτυχίες στον τομέα αυτό.

Όπως είπε ο Άσαντ, αν δεν υπήρχε η βοήθεια της Μόσχας, οι τρομοκρατικές δυνάμεις στην Εγγύς Ανατολή θα είχαν καταλάβει μεγαλύτερο έδαφος στην περιοχή.

«Η τρομοκρατία η οποία διαδόθηκε τώρα στην περιοχή θα είχε καταλάβει πολύ μεγαλύτερα εδάφη και θα είχε διαδοθεί πολύ περισσότερο, αν δεν υπήρχαν η βοήθειά σας και οι αποφάσεις σας», είπε ο Σύριος πρόεδρος.

Ο Πούτιν τόνισε ότι στο έδαφος της Συρίας κατά των κυβερνητικών στρατευμάτων πολεμούν τουλάχιστον 4 χιλ. πολίτες από τις δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ.

«Δυστυχώς, στο έδαφος της Συρίας με τα όπλα τα χέρια τους κατά των κυβερνητικών στρατευμάτων πολεμούν και οι πολίτες από τις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ο αριθμός τους φτάνει στις 4 χιλ. τουλάχιστον. Βεβαίως, δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να εμφανιστούν στο έδαφος της Ρωσίας, αφού έχουν υποστεί ιδεολογική προπαγάνδα και απέκτησαν μαχητική πείρα», πρόσθεσε ο επικεφαλής του κράτους.