Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μόσχα: Κατηγορίες με αποδείξεις για χημικά όπλα



Αποδείξεις για χρήση  χημικών όπλων από τους αντάρτες στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας που είναι διαιρεμένη ανάμεσα σε κυβερνητικές συνοικίες και συνοικίες που ελέγχονται από τους εξεγερμένους, έχουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

«Οι ειδικοί του ρωσικού υπουργείου Άμυνας βρήκαν πυρομαχικά πυροβολικού που δεν είχαν εκραγεί και ανήκουν στους τρομοκράτες, τα οποία περιέχουν τοξικές ουσίες», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

«Έπειτα από μια γρήγορη ανάλυση σε κινητό εργαστήριο, διαπιστώσαμε πως τα πυρομαχικά περιέχουν απ' ό,τι φαίνεται αέριο χλώριο και λευκό φώσφορο», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Τα πυρομαχικά αυτά βρέθηκαν, σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό, στη ζώνη «1070», στη νοτιοδυτική περιφέρεια του Χαλεπιού. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, τα κυβερνητικά στρατεύματα ανακατέλαβαν πρόσφατα τη ζώνη αυτή από τους αντάρτες.

Μια πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση των ουσιών που βρέθηκαν θα πραγματοποιηθεί σε συμφωνία με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο κάλεσε τον ΟΑΧΟ να στείλει επειγόντως μια αποστολή στο Χαλέπι.

Ο Εθνικός Συνασπισμός της Συριακής Αντιπολίτευσης (CNS), που έχει την έδρα του στην Κωνσταντινούπολη, διέψευσε από την πλευρά του τις κατηγορίες του ρωσικού στρατού, διαβεβαιώνοντας πως οι αντάρτες δεν χρησιμοποιούν παρά «ελαφρά όπλα και αντιαρματικά».

«Τα βλήματα που αναφέρονται χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Άσαντ», υποστήριξε ο CNS σε ανακοίνωσή του.