Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022 -

Μίνι Σύνοδος ΕΕ-ΗΠΑ στο Βερολίνο για το συριακό και τον ΤραμπΆτυπη Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται στο Βερολίνο με τη συμμετοχή του προέδρου των ΗΠΑ και των κορυφαίων ηγετών της Ευρώπης. Επί τάπητος, η κατάσταση στη Συρία, το Ουκρανικό, αλλά και το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στις ευρω-ατλαντικές σχέσεις με την εκλογή Τραμπ.

Το «παρών» δίνουν ο Μπαράκ Ομπάμα, η καγκελάριος Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερίσα Μέι, της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι και της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι. 

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο με την καγκελάριο, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε επανειλημμένα τη βαθιά του εκτίμηση για την Μέρκελ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι συνεργασία θα συνεχιστεί και με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι δύο ηγέτες δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τις διεθνείς προκλήσεις που έγιναν εμφανέστερες με τη νίκη Τραμπ. «Δεν υπάρχει επιστροφή από την παγκοσμιοποίηση» τόνισε η Μέρκελ, υπογραμμίζοντας τη σημασία ολοκλήρωσης της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ (TTIP).

H γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε τη σύνδεση μεταξύ των Γερμανίας, Ευρώπης και ΗΠΑ στη βάση κοινών πολιτικών αξιών, ειδικά δε στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ομπάμα στάθηκε επίσης στη σημασία τήρησης των θεμελιωδών αξιών -τον σεβασμό στη Δημοκρατία, την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και το σεβασμό της ελευθερίας.

Όσον αφορά τη Ρωσία, ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε πως εξαιτίας του μεγέθους της η συνεργασία μαζί της είναι απαραίτητη. «Είναι προς το συμφέρον μας η Ρωσία να είναι επιτυχημένο κράτος, η οικονομία της να πηγαίνει καλά, να έχει καλές σχέσεις με τους γείτονές της» είπε. 

«Προσπάθησα να οικοδομήσω στενές σχέσεις, όμως είμαι ρεαλιστής και αναγνώρισα ότι σε πολλά σημεία οι δύο χώρες έχουν πολύ διαφορετική προσέγγιση» τόνισε. «Η Δημοκρατία, η ελευθερία λόγου, το κράτος δικαίου, ο σεβασμός για άλλες χώρες, την αυτοδιάθεσή τους και την εθνική κυριαρχία τους, αυτά δεν μπορεί να τα αγνοήσει κανείς» υπογράμμισε. 

Ανέφερε ως παράδειγμα την Ουκρανία ή τη Συρία: «Ελπίζω πως ο νέος πρόεδρος συνεχίσει με παρόμοιο τρόπο την επιδίωξη εποικοδομητικών σχέσεων αλλά και να σταθεί απέναντι όταν υπάρχουν διαφορές απόψεων» είπε ο Ομπάμα, λέγοντας πως θα ήταν λάθος να ακολουθήσει ο επόμενος πρόεδρος «ρεάλπολιτίκ» απέναντι στη Μόσχα.

Ο Ομπάμα αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα των κυβερνοεπιθέσεων ρωσικού «χρώματος», μιλώντας συγκεκριμένα όχι μόνο για οικονομική κατασκοπεία αλλά και για παρέμβαση σε ξένες εκλογικές διαδικασίες.  

Λαμβάνοντας το λόγο η Μέρκελ, εξέφρασε τον θαυμασμό της για την ομαλότητα με την οποία διεξάγεται στις ΗΠΑ η μετάβαση εξουσίας. 

«Όσον αφορά τη Ρωσία, από γερμανική σκοπιά πρέπει να πω πως αφορά το ζήτημα αξιών» είπε η Μέρκελ, επίσης τονίζοντας πως η ευρωπαϊκή ήπειρος ζει σε περίοδο ειρήνης και πως τμήμα της είναι ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας. 

«Από ευρωπαϊκή σκοπιά, η Ρωσία είναι γείτονάς μας και έχουμε συμφέρον καλών σχέσεων, όμως όταν υπάρχει διάσταση απόψεων πρέπει αυτό να τίθεται καθαρά» τόνισε. Σχετικά δε με τις προθέσεις της για τις γερμανικές εκλογές, η Μέρκελ είπε πως θα εκφραστεί στην κατάλληλη χρονική στιγμή, «η οποία δεν είναι σήμερα» όπως σημείωσε γελώντας. 

Σε ερώτηση για το πόσο διχασμένη είναι η αμερικανική κοινωνία μετά την επικράτηση Τραμπ, ο Ομπάμα είπε πως με φόντο την οικονομία και χάρη και στο Διαδίκτυο, «οι πολιτισμικές συγκρούσεις είναι πλέον πιο άμεσες». 

«Είναι σημαντικό να θέσουμε υπό καλύτερο έλεγχο την παγκοσμιοποίηση και την τεχνολογία, ώστε ο κόσμος να έχει το αίσθημα ότι διατηρεί τον έλεγχο, και να μην στρέφεται σε απλοϊκές λύσεις και σε μία κοσμοθεωρία στη βάση φυλών και εθνικισμού» τόνισε.

Υπογράμμισε δε πως, ανεξαρτήτως ηγεσίας, στις ΗΠΑ γίνεται σεβαστή η ελευθερία, στεκόμενος ιδιαίτερα στη θρησκευτική ελευθερία, και τόνισε το ρόλο θεσμικών δικλείδων ασφαλείας (checks and balances) όπως την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

«Πρέπει να βρούμε εποικοδομητικές και δημιουργικές λύσεις» είπε αναφορικά με την παγκοσμιοποίηση, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση για παραπλανητικές υπεραπλουστεύσεις και απλές δήθεν λύσεις. «Είμαι ωστόσο αισιόδοξος, όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για την πορεία του κόσμου εν γένει, και κυρίως είμαι αισιόδοξος εξαιτίας της στάσης που βλέπω να έχει η νεολαία» τόνισε.