Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022 -

#Metoo: Διαδήλωση στη Γαλλία κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησηςΕκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν  σήμερα σε πόλεις της Γαλλίας για να καταγγείλουν περιστατικά παρενόχλησης, σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμού που έχουν ζήσει, παίρνοντας  παράδειγμα από τις γυναίκες  που έχουν μοιραστεί τα προσωπικά βιώματά τους στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας τις ετικέτες #metoo" και #Balancetonporc".

Κρατώντας πλακάτ όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως «Metoo», «Metoo, ήμουν 19 ετών», «Metoo από έναν συνάδελφο» πλήθη γυναικών και ανδρών κατέκλυσαν την πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι και πόλεις στην επαρχία.

Την πρωτοβουλία για τη διαδήλωση αυτή ανέλαβε η δημοσιογράφος Καρόλ Γκαλάν η οποία απηύθυνε κάλεσμα προκειμένου το #metoo- μια τάση που ξεκίνησε μετά την αποκάλυψη του σεξουαλικού σκανδάλου με τον παραγωγό του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Ουάινστιν- να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις από ένα δημοφιλές hashtag στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Κάποιοι κρατούσαν την φωτογραφία μιας γυναίκας που χάθηκε, θύμα κακοποίησης: «Metoo όμως εκείνη δεν βρίσκεται πλέον εδώ για να το πει. Τί θα έλεγε η Σάρα;» αναγραφόταν.

Στο Μπορντό μια νεαρή γυναίκα ξέσπασε σε κλάματα και αφηγήθηκε πως τη βίασαν σε ηλικία 18 ετών. «Εγώ είπα όχι και με βίασαν».

Μια άλλη γυναίκα αποκάλυψε ότι δεν έχει ποτέ πει στους γονείς της ότι όταν ήταν 15 ετών τη νάρκωσαν και τη βίασαν: «Δεν μιλάτε για αυτό, δεν θέλετε αυτό να προκαλέσει θόρυβο στους κόλπους της οικογένειάς σας, μεταξύ των προσώπων του περιβάλλοντός σας…».

Και στη Μασσαλία, περίπου 100 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, όπως ακριβώς στη Λιόν όπου ένα πανό έγραφε «125 γυναίκες σκοτώθηκαν το 2016».