Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023 -

Μέι: Η ΕΕ δεν θα μας δώσει καλύτερη συμφωνία για το BrexitΜήνυμα στη βρετανική Βουλή να στηρίξει τη προσχέδιο για το διαζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ έστειλε η Τερέζα Μέι υπογραμμίζοντας ότι οι Βρυξέλλες δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευθούν τη συμφωνία.

«Πιστεύω ότι εάν ήταν να πάμε πάλι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να πούμε ‘λοιπόν, δεν άρεσε αυτή η συμφωνία, μπορούμε να έχουμε μια άλλη;’….δεν νομίζω ότι θα έρθουν και θα μας πουν θα σας δώσουμε μια καλύτερη συμφωνία», δήλωσε η Μέι στο ραδιόφωνο του BBC ενώ απαντούσε σε ερωτήματα ακροατών.

Πάντως η βρετανίδα πρωθυπουργός αρνήθηκε να απαντήσει να απαντήσει αν θα παραιτηθεί στην περίπτωση που χάσει στην ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας – μια διαδικασία που αναμένεται στα μέσα Δεκεμβρίου – δηλώνοντας ότι προτεραιότητά της είναι να περάσει η συμφωνία αυτή με την πρώτη προσπάθεια και όχι το δικό της μέλλον.

Τα επόμενα βήματα μετά την Σύνοδο Κορυφής της 25ης Νοεμβρίου

Η πορεία μέχρι την έξοδο της χώρας από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου είναι ακόμη μακρά, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 θα εγκρίνουν στην έκτακτη σύνοδο Κορυφής της Κυριακής το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit μετά από 17 μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων.

Μελλοντική Σχέση

Μετά την σύνοδο Βρυξέλλες και Λονδίνο θα αρχίσουν να προετοιμάζουν, η κάθε μία από την πλευρά της, τις συνομιλίες για τις σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit, το πλαίσιο των οποίων καθορίζεται από το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης που επισυνάπτεται στο κείμενο της συμφωνίας αποχώρησης που θα εγκριθεί στην σύνοδο της Κυριακής.

Βρετανικό Κοινοβούλιο

Η επικύρωση της συμφωνίας από το βρετανικό κοινοβούλιο αποτελεί το εμπόδιο που είναι δυσκολότερο να ξεπερασθεί. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα ήθελε η ψηφοφορία να διεξαχθεί πριν από την διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου στις 21 Δεκεμβρίου.

Εάν η συμφωνία ψηφισθεί, θα μένει ακόμη στη κυβέρνηση να παρουσιάσει εσπευσμένα ένα νομοσχέδιο αποχώρησης και εφαρμογής του Brexit, προκαλώντας νέες έντονες συνομιλίες.

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες της Ρώμης και του Μάαστριχτ χρειάσθηκαν συνομιλίες 40 ημερών στην Βουλή των Κοινοτήτων και την Βουλή των Λόρδων.

Ανάμεσα στην σύνοδο κορυφής της Κυριακής και την 29η Μαρτίου δεν μένει παρά χρονικό διάστημα 60-70 ημερών.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Οι ευρωβουλευτές θα πρέπει να περιμένουν το πράσινο φως των βρετανών ομολόγων τους για να ξεκινήσουν με την σειρά τους την διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας. Η διαδικασία αυτή προβλέπει την σύνταξη μίας εισήγησης για την συμφωνία αποχώρησης και την πολιτική διακήρυξη για την μελλοντική σχέση, πριν από μία ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου απαιτείται απλή πλειοψηφία.

Η ψηφοφορία αυτή αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2019, αλλά θεωρητικά μπορεί να διεξαχθεί μέχρι και την 28η Μαρτίου 2019.

Και το τελευταίο πράσινο φως εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Μετά την επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η συμφωνία αποχώρησης πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου απαιτείται ειδική πλειοψηφία: 72% των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, δηλαδή 20, που εκπροσωπούν το 65% του πληθυσμού των κρατών.