Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Λιβύη: Ξαναρχίζουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες



Διαπραγματεύσεις με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησαν χθες οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη, σε μια προσπάθεια τερματισμού του πολέμου, και με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ να απαιτεί μια τελική συμφωνία μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

Οι δυτικές δυνάμεις πιέζουν για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης που θα συμπεριλαμβάνει τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Μια διεθνής αναγνωρισμένη κυβέρνηση με βουλή με εκλεγμένους αντιπροσώπους λειτουργεί στο ανατολικό τμήμα της χώρας από πέρυσι, ενώ μια ένοπλη φατρία, η Λιβυκή Ανατολή, κατέλαβε την Τρίπολη και τοποθέτησε δική της κυβέρνηση.

«'Εχουμε μεγάλες ελπίδες ότι θα καταλάβουν πως η προθεσμία της 20ης Σεπτεμβρίου πρέπει να είναι η τελευταία, πρέπει να είναι εκείνη που θα επιτρέψει στη Λιβύη να βγει από την κρίση» είπε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μπερναντίνο Λεόν στους δημοσιογράφους στην πόλη Σχιράτ του Μαρόκου.

Η ημερομηνία για την επίτευξη συμφωνίας έχει αλλάξει επανελειμμένα, όμως τα περιθώρια στενεύουν καθώς η εντολή της βουλής των αντιπροσώπων, που αντιπροσωπεύει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, λήγει τον Οκτώβριο.

Η σύρραξη στη Λιβύη ανησυχεί τους Ευρωπαίους ηγέτες όλο και περισσότερο καθώς μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κερδίζουν έδαφος στη χώρα και οι διακινητές εκμεταλλεύονται το χάος για να στείλουν χιλιάδες παράτυπους μετανάστες στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου.