Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Λεπτό προς λεπτό η μάχη Χίλαρι - Τραμπ: Η Αμερική ψηφίζει



Νίκη των Δημοκρατικών με 352 εκλέκτορες έναντι των 186 εκλεκτόρων του Τραμπ προβλέπουν οι LA Times.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του αμερικανικού ιστότοπου, η τελευταία αυτή πρόβεψη βασίζεται σε δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, στο ιστορικό ψήφου των κρίσιμων πολιτειών και σε αναφορές από συνεργάτες των LA Times που βρίσκονται στα εκλογικά κέντρα για να «πιάσουν» τον παλμό των εκλογών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ στον τελευταίο χάρτη υπήρχαν πέντε «αμφιταλαντευόμενες» πολιτείες, με βάση τα ενημερωμένα στοιχεία των LA Times τρεις από αυτές, η Βόρεια Καρολίνα, το Οχάιο και η Αριζόνα, αναμένεται να ψηφίσουν τελικά την Χίλαρι Κλίντον. Η Άιοβα γέρνει προς την πλευρά του Τραμπ, το ίδιο και η Γιούτα, με βάση τις εκτιμήσεις της αμερικανικής εφημερίδας.

«Νίκη» της Κλίντον βλέπουν και οι εκτιμήσεις των Hill Times, βάσει των οποίων η Χίλαρι Κλίντον αναμένεται να συγκεντρώσει 340 εκλέκτορες έναντι των 198 του αντιπάλου της.

Τα εκλογικά τμήματα σε εννέα Πολιτείες στις ανατολικές ΗΠΑ άνοιξαν σήμερα το πρωί στις 06:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) για τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες η Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον βρίσκεται αντιμέτωπη με τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ψηφοφόροι άρχισαν να ψηφίζουν στο Κονέτικατ, την Ιντιάνα, το Κεντάκι, το Μέιν, το Νιού Χαμσάιρ, το Νιού Τζέρσεϊ, την Πολιτεία της Νέας Υόρκης, το Βερμόν και την Βιρτζίνια. Τα εκλογικά τμήματα στις άλλες Πολιτείες πρόκειται να ανοίξουν αργότερα. Οι Αμερικανοι ψηφίζουν επίσης για το Κογκρέσο , για κυβερνήτες, τοπικά συμβούλια, τοπικούς αιρετούς αξιωματούχους και σε διάφορα τοπικά δημοψηφίσματα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE TA ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

 

Το όνομα του νικητή των προεδρικών εκλογών δεν αναμένεται να γίνει γνωστό πριν από τις 05:00 (ώρα Ελλάδας) αύριο το πρωί.

Η προεδρική υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος ψήφισε σε εκλογικό κέντρο της Τσάπακουα, στη Νέα Υόρκη, όπου κατοικεί.

Την Χίλαρι Κλίντον υποδέχθηκαν στο δημοτικό σχολείο της γειτονιάς της που λειτουργεί ως εκλογικό κέντρο περίπου 150 άτομα που την περίμεναν επί μία ώρα. Ψήφισε συνοδευόμενη από τον σύζυγό της και πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

«Οι άνθρωποι μετρούν τόσο πολύ στο αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, πράγμα που σημαίνει ότι για τη χώρα μας θα κάνω το καλύτερο που μπορώ εάν έχω την τύχη να κερδίσω σήμερα», είπε η Χίλαρι Κλίντον βγαίνοντας από το εκλογικό κέντρο.

Παρατυπίες καταγγέλλει ο Τράμπ -Υπάρχουν στημένες μηχανές καταμέτρησης ψήφων

Με ανοικτές ακόμη τις κάλπες, ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει υπόνοιες για πιθανές παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία.

Με τηλεφωνική του παρέμβαση στο δίκτυο Fox News, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων κατήγγειλε πως οι μηχανές καταγραφής ψήφων είναι στημένες για να αλλάζουν τις ψήφους υπέρ των Δημοκρατικών.

Δήλωσε παράλληλα πως θα πρέπει να «δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα» προτού αποδεχθεί τα αποτελέσματα των εκλογών, επικαλούμενος πιθανές παρατυπίες, ενώ προειδοποίησε για μία ακόμη φορά για ένα διάτρητο σύστημα.

Ο μεγιστάνας δεν εισήλθε στο λεπτομέρειες σχετικά με το πού διαπιστώθηκε το θέμα αυτό, αλλά ισχυρίστηκε ότι υπήρξαν αναφορές για προβλήματα σε «διάφορα μέρη».

«Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση απόψε. Ας ελπίσουμε ότι θα πάνε όλα καλά και ότι δεν θα πρέπει να ανησυχήσουμε σχετικά, ήτοι, ας ελπίσουμε ότι θα νικήσουμε» σημείωσε ο μεγιστάνας κατά τη διάρκειας μιας τηλεφωνικής συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

«Θέλω να δω τα πάντα (να διέπονται) από τιμιότητα» πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Ψήφισε ο Τραμπ εν μέσω γιουχαϊσμάτων αλλά και χειροκροτημάτων

Στο Δημόσιο Σχολείο 59, στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται το εκλογικό του τμήμα, ψήφισε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μελάνια.

Μπαίνοντας στο εκλογικό κέντρο, ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε δεκτός με γιουχαΐσματα. Το Μανχάταν, θεωρείται προπύργιο των Δημοκρατικών και το προβάδισμα της αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον αναμένεται να είναι ευρύ.

Ο δισεκατομμυριούχος έφθασε στις 11.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) με μια αυτοκινητοπομπή από λιμουζίνες μπροστά από ένα σχολείο στην 56η οδό, όπου είχαν συγκεντρωθεί πολλές εκατοντάδες δημοσιογράφοι και ψηφοφόροι. Τότε ακριβώς ακούστηκαν συνθήματα όπως «η Νέα Υόρκη σε σιχαίνεται». Κάποιοι άλλοι που ήταν παρόντες, κυρίως εργάτες που δούλευαν σε έργα οδοποιίας, άρχισαν να τον χειροκροτούν, ωστόσο η υποδοχή που του επιφύλαξαν δεν ήταν τόσο θορυβώδης.

Φορώντας σκούρο κοστούμι και γραβάτα σε έντονο μπλε χρώμα, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, τον οποίο συνόδευσε η σύζυγός του Μελάνια, η κόρη του Ιβάνκα και ένα από τα εγγόνια του, αντήλλαξε χειραψίες και αγόρασε ένα γλυκό από ένα παιδί σε έναν υπαίθριο πάγκο προτού ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Σε έναν δημοσιογράφο που τον ρώτησε ποιον ψήφισε, ο 70χρονος Τραμπ, απάντησε χαμογελώντας:

Απέφυγε να πει αν θα αναγνωρίσει νίκη Κλίντον

Όταν δε τον ρώτησαν εάν θα αναγνωρίσει την ήττα του στην περίπτωση που η αντίπαλός του Χίλαρι Κλίντον ανακοινώσει τη νίκη της, εκείνος έδειξε να υπεκφεύγει: «θα δούμε τι θα συμβεί», απάντησε λακωνικά.

Πήγε να ψηφίσει και... πλήρωσε δύο παιδάκια

Ωστόσο, ο Τραμπ προχώρησε σε μια απίστευτη κίνηση στο εκλογικό κέντρο. Ο Ρεπουμπλικανός έβγαλε από την τσέπη του χρήματα και τα έδωσε σε δύο παιδάκια που βρίσκονταν στο χώρο.

Νωρίτερα, στο εκλογικό κέντρο που ψήφιζε ο Ντόναλντ Τραμπ δύο γυναίκες μέλη της Femen έκαναν γυμνή διαμαρτυρία εναντίον του. Όπως μετέδωσε το CNN μπήκαν γυμνόστηθες, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Αμερικανού υποψήφιου προέδρου. Αμφότερες συνελήφθησαν.

 

Αριθμός ρεκόρ Αμερικανών έχει ψηφίσει στην πρώιμη ψηφοφορία των εκλογών στις ΗΠΑ, ενώ η παρατηρούμενη υψηλή κινητοποίηση της κοινότητας των ισπανόφωνων μπορεί να είναι ενθαρρυντικό στοιχείο για τη Χίλαρι Κλίντον.

Τουλάχιστον 46,27 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν ήδη ψηφίσει, με επιστολική ψήφο ή στα εκλογικά τμήματα, σύμφωνα με στοιχεία του Associated Press, ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2012. Επίπεδα ρεκόρ συμμετοχής έχουν καταγραφεί σε 28 πολιτείες και στην Περιφέρεια της Κολούμπια, ενώ εκατομμύρια ψήφοι δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί.

Τεράστιες ουρές σχηματίζονταν από νωρίς το πρωί (ώρα ΗΠΑ) έξω από τα εκλογικά κέντρα της Βιρτζίνια, της Σάρλοτ στη Βόρεια Καρολίνα αλλά και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ για τις αμερικανικές εκλογές 2016.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του AP, η συμμετοχή στην πρώιμη ψηφοφορία μπορεί να ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια, που αντιστοιχεί στο 40% των ψηφοδελτίων της ψηφοφορίας. Τέσσερα χρόνια πριν, 46,22 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν συμμετάσχει στην πρώιμη ψηφοφορία, που αντιστοιχούν στο 35% του συνόλου των ψηφοδελτίων.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μείωση της συμμετοχής των μαύρων ψηφοφόρων στη Βόρεια Καρολίνα, έπειτα από τα ιστορικά επίπεδα που σημειώθηκαν στην συμμετοχή της μαύρης κοινότητας που ψήφισε τον Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και το 2012. Ομως η ενίσχυση της συμμετοχής της ισπανόφωνης κοινότητας , που συνήθως ψηφίζει το Δημοκρατικό Κόμμα, είναι ενθαρρυντική εξέλιξη για τη Χίλαρι Κλίντον. Για να κερδίσει τις εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να νικήσει και στην Φλόριντα και στη Βόρεια Καρολίνα.

Η συμμετοχή των Ισπανόφωνων αυξάνεται επίσης στη Νεβάντα και το Κολοράντο, όπου οι Δημοκρατικοί βρίσκονται κάτω ή κοντά στα ποσοστά τους του 2012. Ο Τραμπ προηγείται στο Οχάιο και την Αϊόβα, αλλά αυτό δεν του αρκεί , εάν η ψήφος των ισπανόφωνων δώσει στη Χίλαρι Κλίντον τη νίκη σε άλλες πολιτείες.

Το επιτελείο του Τραμπ παραδέχεται ότι δεν μπορεί να νικήσει χωρίς τη Φλόριντα και τη Βόρεια Καρολίνα

Στη Φλόριντα, αριθμός ρεκόρ 6,4 εκατομμυρίων ψηφοδελτίων έχουν ήδη κατατεθεί, δηλαδή περισσότερο από τα τρία τέταρτα των αν αναμενόμενων. Οι Δημοκρατικοί προηγούνται με 39,9-38,5%. Το 2008 και το 2012 είχαν ελαφρά υψηλότερα ποσοστά και ο Ομπάμπα κέρδισε οριακά τη Φλόριντα.

Αν και η συμμετοχή των μαύρων ψηφοφόρων είναι χαμηλότερη, οι ψήφοι των ισπανόφωνων έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε περισσότερες από 976.000. Το ένα τρίτο από αυτούς δεν ψήφισαν το 2012, σύμφωνα με την ανάλυση του Ντάνιελ Σμιθ του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. Αυτό είναι βοηθητικό για την Κλίντον.

Στη Βόρεια Καρολίνα, περισσότερα από τα δύο τρίτα των αναμενόμενων ψήφων έχουν ήδη πέσει στις κάλπες. Οι Δημοκρατικοί προηγούνται στην πρώιμη ψηφοφορία με 42%, έναντι 32% για τον Τραμπ. Στις δημοσκοπήσεις, οι Ρεπουμπλικανοί εξασφαλίζουν υψηλότερα ποσοστά από την επίδοση του Μιτ Ρόμνεϊ το 2012, όταν ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος κέρδισε οριακά τη Βόρεια Καρολίνα.

Σύμφωνα με τον Σκοτ Τραντερ, του Optimus, το αποτέλεσμα μπορεί να εξαρτηθεί από τους ανένταχτους ψηφοφόρους ή εκείνους που δεν έχουν σταθερή εκλογική συμπεριφορά.

Δεν είναι σαφές εάν ο Τραμπ μπορεί να εξασφαλίσει το 90% της ρεπουμπλικανικής ψήφου στη Βόρεια Καρολίνα.

Οι πολιτείες-κλειδιά

Οι ψηφοφόροι άρχισαν να ψηφίζουν στο Κονέκτικατ, την Ιντιάνα, το Κεντάκι, το Μέιν, το Νιου Χαμσάιρ, το Νιου Τζέρσεϊ, την πολιτεία της Νέας Υόρκης, το Βερμόντ και τη Βιρτζίνια. Τα εκλογικά τμήματα στις άλλες πολιτείες, λόγω των διαφορετικών ζωνών ώρας, πρόκειται να ανοίξουν αργότερα. Οι Αμερικανοι ψηφίζουν επίσης για το Κογκρέσο, για κυβερνήτες, τοπικά συμβούλια, τοπικούς αιρετούς αξιωματούχους και σε διάφορα τοπικά δημοψηφίσματα.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ δημοσίευσε χάρτη με τις πολιτείες-κλειδιά:

 

 

Ενθαρρυντική για τη Χίλαρι η μεγάλη συμμετοχή των ισπανόφωνων

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μείωση της συμμετοχής των μαύρων ψηφοφόρων στη Βόρεια Καρολίνα, έπειτα από τα ιστορικά επίπεδα που σημειώθηκαν στην συμμετοχή της μαύρης κοινότητας που ψήφισε τον Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και το 2012. Ομως η ενίσχυση της συμμετοχής της ισπανόφωνης κοινότητας , που συνήθως ψηφίζει το Δημοκρατικό Κόμμα, είναι ενθαρρυντική εξέλιξη για τη Χίλαρι Κλίντον. Για να κερδίσει τις εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να νικήσει και στην Φλόριντα και στη Βόρεια Καρολίνα.

Η συμμετοχή των Ισπανόφωνων αυξάνεται επίσης στη Νεβάντα και το Κολοράντο, όπου οι Δημοκρατικοί βρίσκονται κάτω ή κοντά στα ποσοστά τους του 2012. Ο Τραμπ προηγείται στο Οχάιο και την Αϊόβα, αλλά αυτό δεν του αρκεί , εάν η ψήφος των ισπανόφωνων δώσει στη Χίλαρι Κλίντον τη νίκη σε άλλες πολιτείες.

Φλόριντα και Βόρεια Καρολίνα, οι πολιτείες-κλειδιά

Το επιτελείο του Τραμπ παραδέχεται ότι δεν μπορεί να νικήσει χωρίς τη Φλόριντα και τη Βόρεια Καρολίνα.

Στη Φλόριντα, αριθμός ρεκόρ 6,4 εκατομμυρίων ψηφοδελτίων έχουν ήδη κατατεθεί, δηλαδή περισσότερο από τα τρία τέταρτα των αν αναμενόμενων. Οι Δημοκρατικοί προηγούνται με 39,9-38,5%. Το 2008 και το 2012 είχαν ελαφρά υψηλότερα ποσοστά και ο Ομπάμπα κέρδισε οριακά τη Φλόριντα.

Αν και η συμμετοχή των μαύρων ψηφοφόρων είναι χαμηλότερη, οι ψήφοι των ισπανόφωνων έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε περισσότερες από 976.000. Το ένα τρίτο από αυτούς δεν ψήφισαν το 2012, σύμφωνα με την ανάλυση του Ντάνιελ Σμιθ του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. Αυτό είναι βοηθητικό για την Κλίντον.

Στη Βόρεια Καρολίνα, περισσότερα από τα δύο τρίτα των αναμενόμενων ψήφων έχουν ήδη πέσει στις κάλπες. Οι Δημοκρατικοί προηγούνται στην πρώιμη ψηφοφορία με 42%, έναντι 32% για τον Τραμπ. Στις δημοσκοπήσεις, οι Ρεπουμπλικανοί εξασφαλίζουν υψηλότερα ποσοστά από την επίδοση του Μιτ Ρόμνεϊ το 2012, όταν ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος κέρδισε οριακά τη Βόρεια Καρολίνα.

Σύμφωνα με τον Σκοτ Τραντερ, του Optimus, το αποτέλεσμα μπορεί να εξαρτηθεί από τους ανένταχτους ψηφοφόρους ή εκείνους που δεν έχουν σταθερή εκλογική συμπεριφορά.

Δεν είναι σαφές εάν ο Τραμπ μπορεί να εξασφαλίσει το 90% της ρεπουμπλικανικής ψήφου στη Βόρεια Καρολίνα.

Η επιστολική ψήφος στο Κολοράντο, δίνει προβάδισμα στους Ρεπουμπλικάνους

Οι εγγεγραμμένοι Ρεπουμπλικάνοι ξεπέρασαν αριθμητικά τους Δημοκρατικούς, αναφορικά με τον αριθμό των ψηφοφόρων που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, στο Κολοράντο, σχολιάζει το CNN.

Παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν θετική πολιτική δυναμική στην αναφερόμενη πολιτεία, η δυναμική τους δεν έχει φτάσει στο επίπεδο της πολιτικής δυναμικής που είχαν το 2012, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσουν τη νίκη στον (τότε) προεδρικό υποψήφιο Μιτ Ρόμνεϊ.

Η ψηφοφορία στο Κολοράντο πραγματοποιείται σχεδόν συνολικά φέτος, μέσω της επιστολικής ψήφου, για πρώτη χρονιά στην ιστορία των αμερικανικών προεκλογικών αναμετρήσεων. Τα ψηφοδέλτια άρχισαν ν' αποστέλλονται στους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους από τις 17 Οκτωβρίου, ενώ μέχρι σήμερα έχουν ψηφίσει περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόρων.

Η ψηφοφορία γίνεται με δύο τρόπους. Είτε με την αποστολή επιστολής, είτε με την κατάθεση της επιστολικής ψήφου σε ένα εκλογικό κέντρο.

Κατά τη χθεσινή ημέρα ψήφισαν 652.380 Ρεπουμπλικάνοι και 645.020 Δημοκρατικοί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αρμόδιων αρχών στο Κολοράντο. Έτσι, οι Ρεπουμπλικάνοι προηγούνται με 7.360 ψήφους, έναντι του προβαδίσματος των περίπου 31.000 ψήφων που είχαν την αντίστοιχη τελευταία ημέρα πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι προηγούνται, βρίσκονται ουσιαστικά πίσω από το εκλογικό αποτέλεσμα του 2012, στην αναφερόμενη πολιτεία σύμφωνα με το CNN.

Θετικές ενδείξεις για τη Χίλαρι Κλίντον

Η ψήφος των Ισπανόφωνων μπορεί να δώσει ώθηση στην Κλίντον στις δυτικές πολιτείες. Στη Νεβάδα, περισσότερο από τρία τέταρτα των αναμενόμενων ψήφων βρίσκεται ήδη στις κάλπες. Οι Δημοκρατικοί προηγούνται με 42% έναντι 36%. Η κατάσταση είναι συγκρίσιμη με το 2012, όταν ο Ομπάμα κέρδισε την πολιτεία με 6 ποσοστιαίες μονάδες. Η συμμετοχή των Ισπανόφωνων και των Ασιατών-Αμερικανών είναι αυξημένη κατά διψήφιους αριθμούς, ενώ η συμμετοχή των μαύρων ψηφοφόρων είναι μειωμένη. Το μερίδιο της λευκής ψήφου έχει μειωθεί από το 77% στο 75%.

Στο Κολοράντο, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε ισοπαλία στο 35%. Περισσότερο από το 70% των αναμενόμενων ψήφων βρίσκεται στις κάλπες.Την ίδια χρονική στιγμή το 2012, οι Ρεπουμπλικανοί είχαν το προβάδισμα.

Η Κλίντον ανθίσταται σε άλλες πολιτείες που έχει κερδίσει ο Ομπάμα και έχει ως στόχο ο Τραμπ.

Στη Βιρτζίνια, η πρώιμη ψήφος έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του 2012 και η αύξηση εστιάζεται στις βόρειες κομητείες όπου επικρατούν οι Δημοκρατικοί.

Η συμμετοχή έχει ξεπεράσει επίσης τα επίπεδα του 2012 στο Ουισκόνσιν, όπου η αύξηση εντοπίζεται στις κομητείες Ντέιν και Μιλγουόκι, όπου επικρατούν οι Δημοκρατικοί.

Θετικές ενδείξεις για τον Τραμπ

Ο Τραμπ διατηρεί ελαφρύ προβάδισμα στο Οχάιο και την Αϊόβα. Στην Αϊόβα, οι Δημοκρατικοί προηγούνται στην πρώιμη ψηφοφορία, με 41% έναντι 35%. Η απόσταση είναι μικρότερη από ό,τι το 2012. Οι Ρεπουμπλικανοί βρίσκονται στα επίπεδα του 2012, ενώ οι Δημοκρατικοί υπολείπονται. Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε κερδίσει την πολιτεία με διαφορά πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

Στο Οχάιο, τα στοιχεία που διαθέτει το Associated Press από το Catalist δείχνουν ότι η συμμετοχή των μαύρων ψηφοφόρων εξακολουθεί να υπολείπεται των επιπέδων του 2012. Η ψήφος των μαύρων αντιστοιχεί φέτος στο 9% της συνολικής ψήφου, έναντι του 12% το 2012, ενώ η λευκή ψήφος έχει αυξηθεί.

Στην πολιτεία της Τζόρτζια, η πρώιμη ψήφος έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του 2012. Στο μερίδιο της συνολικής ψήφου, η συμμετοχή των λευκών έχει αυξηθεί από 63% το 2012, σε 66% και των μαύρων έχει μειωθεί από 36% το 2012, στο 30%.

Πόση ώθηση μπορεί να περιμένει η Κλίντον από τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους

Η αύξηση της συμμετοχής των ισπανόφωνων ψηφοφόρων ευνοεί τους Δημοκρατικούς σε δύο πολιτείες-κλειδιά.

Στην Αριζόνα, όπου τα δύο τρίτα των αναμενόμενων ψηφοδελτίων βρίσκονται ήδη στις κάλπες, οι Ρεπουμπλικανοί προηγούνται με 40% έναντι 34%. Η διαφορά αυτή είναι μικρή σε σχέση με το 2012, όταν οι Ρεπουμπλικανοί είχαν προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων.

Τουλάχιστον 4,5 εκατομμύρια ψήφοι βρίσκονται ήδη στις κάλπες στο Τέξας, μία άνοδος 32%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Catalist, διαπιστώνεται και εδώ αύξηση της συμμετοχής των ισπανόφωνων ψηφοφόρων.