Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κύπρος: Ενδυναμώνει το Ναυτικό με τρία πολεμικά πλοία



Η Κύπρος ενισχύει το Ναυτικό της με την αγορά τριών πολεμικών σκαφών ανοικτής θαλάσσης. Αύριο το απόγευμα θα γίνει η καθέλκυση του πρώτου σκάφους που ναυπηγήθηκε στο Ισραήλ, ενώ εντός του 2017 αναμένεται να υπογραφούν τα συμβόλαια για την ναυπήγηση ακόμα δύο σκαφών.

Ενδιαφέρον έχουν δείξει ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ιταλία. Τα πλοία θα έχουν τη δυνατότητα ελέγχου της ΑΟΖ και θα χρησιμοποιηθούν επίσης για σκοπούς αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης. Παράλληλα η Κυπριακή δημοκρατία πρόκειται να αγοράσει και ένα σμήνος μη επανδρωμένων αεροσκαφών UAV.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρξε στασιμότητα στα θέματα εξοπλισμών λόγω και των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, αλλά κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης. Η τελευταία μεγάλη αγορά ήταν αυτή των πυραύλων S300 οι οποίοι δεν έφτασαν ποτέ στη Κύπρο και κατέληξαν στη Κρήτη. Ως αντάλλαγμα η Κύπρος πήρε μικρότερα αντιαεροπορικά συστήματα TOR-M1 και BUK (Ρωσικής κατασκευής). Η αγορά των S300 και η παραχώρηση των TOR-M1 είχε πολλές σκιές που σχετίζονται με την υπόθεση για την οποία φυλακίστηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκε και φυλακίστηκε και ο πρώην υπουργός εσωτερικών της Κύπρου Ντίνος Μιχαηλίδης. Στην Κύπρο αναμένεται ο Άβιγκντορ Λίμπερμαν με τον οποίο αναμένεται να συζητήσουν ευρύ φάσμα θεμάτων αναφορικά με την ενισχυμένη συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ. Στην ατζέντα της συνάντησης, βρίσκεται η συνεργασία στο τομέα των ασκήσεων, των εξοπλιστικών προγραμμάτων, η ανταλλαγή πληροφοριών καθώς και η κυβερνοάμυνα.