Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021 -
Βροχή

17 °C

Σήμερα, 27. Νοεμβρίου 2021

Κυπριακό: Από το πρωί της Πέμπτης η ουσιαστική συζήτησηΟρόσημο για την ανακοίνωση ή μη ημερομηνίας πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό θεωρείται η Παρασκευή, τελευταία ημέρα των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας για το εδαφικό και άλλα ζητήματα, τη στιγμή που από το πρωί της Πέμπτης, αναμένεται να ξεκινήσει η ουσιαστική συζήτηση της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας.

Εφόσον ο ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία καταλήξουν σε συμφωνία επί των κριτηρίων για το εδαφικό, και τα οποία θα αποτυπωθούν σε χάρτη, τότε την Παρασκευή θα ανακοινωθεί η σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

Κατά το ίδιο πρακτορείο, οι διαφορές στις θέσεις των δυο πλευρών σε ό,τι αφορά τα κριτήρια του εδαφικού παραμένουν και από την Πέμπτη ξεκινά η ουσιαστική συζήτηση επί του ενοποιημένου εγγράφου στο οποίο, όπως ανακοινώθηκε, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, αποφάσισαν να καταγραφούν με μπλε χρώμα οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και με κόκκινο οι θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία και την αποτύπωση των κριτηρίων που θα συμφωνηθούν σε χάρτη.

Τα κριτήρια της ελληνοκυπριακής πλευράς αφορούν το ποσοστό εδάφους υπό επιστροφή, τον αριθμό των προσφύγων, την ακτογραμμή και τα ιστορικά/πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία χωρίς να γίνονται αναφορές σε περιοχές. Αυτό θα γίνει, ανέφεραν οι ίδιες πηγές που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, εάν υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων που θα πρέπει να αποτυπωθεί σε ένα χάρτη.

Το κλίμα στην πρωινή συνάντηση των κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί περιγράφεται από τις ίδιες πηγές ως καλό, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές στο θέμα των κριτηρίων.