Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Ουάσινγκτον- Πεκίνου



Αποφασισμένη να τεντώσει το σχοινί στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα εμφανίζεται η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters έως την Παρασκευή θα ανακοινώσει την επιβολή δασμών ύψους 60 δισ. δολαρίων σε εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών και τεχνολογικών γκάτζετ από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, την οποία και εγκαλεί για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. 

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, απέρριψε τις αιτιάσεις της Ουάσινγκτον, σημείωσε πως οι σχέσεις της με τις άλλες χώρες στηρίζονται στους κανόνες της αγοράς και δεσμεύθηκε ότι η Κίνα «θα κρατήσει τις πόρτες της ανοιχτές» στον υπόλοιπο κόσμο. 

Παράλληλα προειδοποίησε ότι ότι εάν ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος δεν θα υπάρξει κανένας νικητής και εξέφρασε την ελπίδα του όλες οι πλευρές να διατηρήσουν την «ψυχραιμία» τους.  «Η σταθερότητα στις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ θα είναι επωφελής για ολόκληρο τον κόσμο». 

Ο Κετσιάνγκ φάνηκε να αναγνωρίζει την ανάγκη να μειωθεί το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας έναντι των ΗΠΑ, αλλά και κάλεσε και την αμερικανική πλευρά να άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές τεχνολογικών προϊόντων.