Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κλίμα: Διάσκεψη χωρίς θεαματικά αποτελέσματα



Η συγκεκριμενοποίηση των αποτελεσμάτων της Διάσκεψης της Βόννης και η έγκριση των προτάσεων θα γίνουν του χρόνου στην Πολωνία. Δεν ξεπεράστηκε η διαφωνία για την στήριξη φτωχών χωρών. Ικανοποίηση από τη Γερμανία.

Η Διάσκεψη της Βόννης για το Κλίμα ήταν ένας ενδιάμεσος σταθμός καθοδόν προς το 2020, τη χρονιά που θα ξεκινήσει η δεσμευτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων, και υπό αυτήν την έννοια οι προσδοκίες δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες. Ο στόχος ήταν η κατάθεση θέσεων όλων των κρατών που την έχουν κυρώσει, σε όλα τα θέματα που θίγονται από στα 29 άρθρα της και τα παραρτήματα. Υπήρχαν ωστόσο, πολλοί συμμετέχοντας που δήλωσαν απογοητευμένοι με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα εξειδικεύοντας ότι πολλά ερωτήματα δεν απαντήθηκαν.

Καυγάς για τα χρήματα

Τα κείμενα που κατατέθηκαν με τις απόψεις για τη δέσμη εργαλείων και κανόνων είναι εκατοντάδων σελίδων και δεν περιλαμβάνουν συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα υλοποιηθεί η Συμφωνία, για παράδειγμα πώς θα γίνεται ο έλεγχος των εθνικών στόχων για μείωση των ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Του χρόνου, στην επόμενη Διάσκεψη, στην πόλη Κατοβίτσε της Πολωνίας, που θα είναι πιο πολιτική, θα συνεχιστεί η συγκεκριμενοποίηση και οι χώρες θα πρέπει να εγκρίνουν τα συγκεκριμένα εργαλεία. Ορισμένοι εκπρόσωποι παραπονέθηκαν ότι η εργασία γι' αυτά τα εργαλεία δεν ήταν αρκετά αποδοτική. «Για πρώτη φορά βλέπω τόση λίγη αδρεναλίνη σε μια Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα» δήλωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος διαπραγματευτής της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο για την καταπολέμηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στις φτωχές χώρες οι επιμέρους εκπρόσωποι δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό κείμενο. Σημείο διαφωνίας είναι εάν θα πρέπει να υπάρχει αυτοματισμός στη χορήγηση βοήθειας προς τις φτωχές χώρες που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή.Διαφωνία επικράτησε και για το άρθρο 9, παρ. 5 της Συμφωνίας των Παρισίων, βάσει του οποίου οι βιομηχανικές χώρες οφείλουν να ενημερώνουν τις υπό ανάπτυξη σε τακτική βάση για τα σχέδιά τους σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Φοβούμενες ότι οι φτωχές χώρες θα τους ασκούν πιέσεις για καταβολή τακτικών πληρωμών οι πλούσιες χώρες πρόβαλαν τον ισχυρισμό ότι το δημοσιονομικό τους πλαίσιο δεν τους επιτρέπει να δίνουν μακροπρόθεσμες υποσχέσεις οικονομικού περιεχόμενου. Αφρικανός διπλωμάτης παραδέχθηκε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι η εξαγγελία αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία επιβαρύνει τις διαπραγματεύσεις, γιατί επηρεάζει τις αποφάσεις των μεγάλων ανεπτυγμένων χωρών. «Πρόκειται για ένα παιγνίδι αναμονής» είπε χαρακτηριστικά.

Θετικό απολογισμό κάνει η Γερμανία

Θετικό απολογισμό σε γενικές γραμμές έκανε η γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντριξ κάνοντας λόγο για ένα «νέο πνεύμα της Βόννης». Εξήρε ρητά τον εποικοδομητικό ρόλο της Κίνας αλλά για την αμερικανική αντιπροσωπεία είπε ότι συμπεριφέρθηκε «ουδέτερα και εποικοδομητικά» φέρνοντας ως παράδειγμα τον τομέα γεωργίας. Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμμαχία εξόδου από τον άνθρακα με 20 χώρες είπε ότι πολλοί συμμετέχοντες στηρίζονται στην πυρηνική ενέργεια αντί στη χρήση άνθρακα και επέστησε την προσοχή να μην αναβαθμιστεί αυτού του είδους η ενέργεια ως συμβατή με την προστασία του κλίματος.

Για τις διερευνητικές που τρέχουν στο Βερολίνο για τη συγκρότηση κυβέρνησης «Τζαμάικα» εκτίμησε ότι η Διάσκεψη της Βόννης άσκησε θετικές πιέσεις στους διαπραγματευτές από τα 4 κόμματα και ότι είναι ζήτημα χρόνου η έξοδος από την εποχή του άνθρακα. «Είναι υπόθεση της νέας κυβέρνησης, αλλά εκτιμώ ότι η εγκατάλειψη του άνθρακα δεν θα γίνει μέχρι το 2030, όπως θέλει το κόμμα των Πρασίνων». Και δεν παρέλειψε να εκθειάσει τις διαπραγματευτικές ικανότητες των υψηλόβαθμων εκπροσώπων από τη Δημοκρατία των Φίτζι για την δραστήρια και επιτυχημένη προεδρία στη Διάσκεψη. «Στη Βόννη θεσμοθετήθηκε ο λεγόμενος διάλογος Ταλανόα για το που βρισκόμαστε, προς τα πού πάμε και πώς θα πάμε», είπε η γερμανίδα υπουργός.