Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κίνα: Το Πεκίνο βυθίζεται κατά 11 εκατοστά το χρόνο



Η πρωτεύουσα της Κίνας βυθίζεται κατά 11 εκατοστά κάθε χρόνο, σύμφωνα με νέα μελέτη διεθνών ερευνητών. Εάν η καθίζηση συνεχιστεί, ο πληθυσμός της πόλης θα αντιμετωπίσει σοβαρές απειλές ασφαλείας, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Χρησιμοποιώντας τελευταίες δορυφορικές εικόνες, η ομάδα Κινέζων, Βρετανών και Ισπανών ερευνητών ανακάλυψε ότι το Πεκίνο βυθίζεται αργά και σταθερά, με τα τμήματα της κεντρικής περιοχής να σημειώνουν πτώση 11 εκατοστών ετησίως.

 

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η υπερβολική άντληση υπόγειων υδάτων κάτω από την πόλη είναι ο κύριος παράγοντας για το φαινόμενο.

Το Πεκίνο βρίσκεται σε μια ξερή πεδιάδα όπου τα υπόγεια ύδατα έχουν συγκεντρωθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το υποκείμενο έδαφος λειτουργεί σαν σφουγγάρι, που συμπιέζεται καθώς δημιουργούνται πηγάδια και το υπόγειο νερό πέφτει.

Ο αντίκτυπος είναι πολύ πιο έντονος στην περιοχή Τσαογιάνγκ, που αναπτύχθηκε ταχέως από το 1990 με περιφερειακούς δρόμους, ουρανοξύστες και άλλες υποδομές. Η άνιση φύση της βύθισης σε ορισμένες περιοχές του Πεκίνου εγκυμονεί κινδύνους για αυτά τα κτίρια και τις κατασκευές, αναφέρουν οι ερευνητές.

Μέσα και γύρω από το Πεκίνο, υπάρχουν χιλιάδες πηγάδια νερού και τα περισσότερα από αυτά χρησιμοποιούνται για κήπους και κτηνοτροφία. Παρά το γεγονός ότι το κράτος έχει δικαιοδοσία επί της εγκατάστασης των πηγαδιών, οι περιβαλλοντολόγοι εκτιμούν ότι είναι ασυνεπές στην εφαρμογή της κανονιστικής του εξουσίας.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αν η καθίζηση συνεχιστεί, ο πληθυσμός των 20 εκατομμυρίων του Πεκίνο θα αντιμετωπίσει σοβαρούς κινδύνους, με τα τραίνα της πόλης να είναι από τους πρώτους τομείς που θα επηρεαστούν.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει προσπάθειες για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Το 2015 εγκαινιάστηκε ένα πρόγραμμα με στόχο την άμβλυνση της κρίσης του νερού στο Πεκίνο.

Η κατασκευή ενός δικτύου σηράγγων και καναλιών μήκους 2.400 χιλιομέτρων έχει ήδη ολοκληρωθεί, το οποίο θα εκτρέψει 44,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στην πρωτεύουσα.