Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Κιμ Γιονγκ Ουν: Θα πληρώσει ακριβά για τις απειλές ο Τραμπ



Προειδοποίηση στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι θα «πληρώσει ακριβά» για τις απειλές του, απηύθυνε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ασιατικής χώρας (KCNA).

Κατά το ίδιο πρακτορείο και όπως μεταδίδει το Associated Press, ο Κιμ Γιονγκ Ουν σε γραπτή του δήλωση χαρακτήρισε τον Ντόναλντ Τραμπ «διαταραγμένο».

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους ανακοίνωσε ότι σκληραίνει το πλαίσιο για πρόσωπα και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και τραπεζών, οι οποίες συναλλάσσονται με τη Βόρεια Κορέα.

Πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι Βρυξέλλες συμφωνούν με την επιβολή νέων κυρώσεων στην Πιονγιάνγκ.

Λίγο αργότερα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες οι οποίες πραγματοποιούν συναλλαγές στη Βόρεια Κορέα δεν θα επιτρέπεται να λειτουργούν εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων.

«Τα ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν λάβει πλέον την προειδοποίηση ότι από εδώ και στο εξής μπορούν να επιλέγουν να συνεργάζονται είτε με τις ΗΠΑ, είτε με τη Βόρεια Κορέα αλλά όχι και με τις δύο», διαμήνυσε ο κ. Μνούτσιν, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Εξάλλου, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον ανέφερε ότι «η Βόρεια Κορέα μπορεί να υποθέτει ότι τα πυρηνικά όπλα θα εξασφαλίσουν την επιβίωση του καθεστώτος της. Στην πραγματικότητα, τα πυρηνικά όπλα ξεκάθαρα την οδηγούν μόνο σε μεγαλύτερη απομόνωση, εξευτελισμό και στέρηση».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας η συμβολή της Κίνας για να τεθούν υπό έλεγχο τα βορειοκορεάτικα εξοπλιστικά προγράμματα.