Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Καμαρώνει ο Τραμπ γιατί πέρασαν τα "νταηλίκια" του στο ΝΑΤΟ



Η προσήλωση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ «παραμένει πολύ ισχυρή», είπε ο Ντόνλαντ Τραμπ λίγο αφότου τα κράτη μέλη της Συμμαχίας ενέδωσαν στον εκβιασμό του να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε πάντως να διαψεύσει ότι απείλησε με αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμμαχία, τονίζοντας ότι η ατμόσφαιρα στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση «ήταν λίγο τεταμένη για λίγο», αλλά εγκάρδια από τη στιγμή που οι δεσμεύσεις των εταίρων να επενδύουν περισσότερα στην άμυνά τους εκτοξεύονταν «σαν διαστημόπλοια».

Ο Τραμπ είχε εξαπολύσει νωρίτερα σφοδρά πυρά κατά μελών του ΝΑΤΟ που δεν συμμορφώνονταν με την δέσμευσή τους να ξοδεύουν το 2% του ΑΕΠ τους για τις ένοπλες δυνάμεις τους, αλλά θριαμβολογώντας μετά τη σύνοδο είπε ότι όλοι συμφώνησαν να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.

«Όλοι στην αίθουσα με ευχαριστούσαν», είπε. «Η ατμόσφαιρα ήταν συναδελφική και δεν νομίζω να είχε συμβεί αυτό επί πολλά χρόνια».

Ερωτηθείς ευθέως αν απείλησε με αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμμαχία τόνισε: «τους είπα ότι θα είμαι πολύ δυσαρεστημένος αν δεν τηρήσουν τις δεσμεύσους τους. Χθες τους ενημέρωσα ότι είμαι πολύ δυσαρεστημένος». Το ΝΑΤΟ, είπε «βοηθά την Ευρώπη περισσότερο από εμάς, αλλά είναι καλό και για εμάς».

Επεσήμανε δε ότι ο ΓΓ της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ του απένειμε τα εύσημα που άλλαξε τη δυναμική στο ΝΑΤΟ, αλλά και για την αύξηση των αμυντικών δαπανών και υπογράμμισε ότι οι προηγούμενοι Αμερικανοί πρόεδροι «αρχής γενομένης από τον Ρόναλντ Ρίγκαν», δεν είχαν κάνει τίποτε

«Το ΝΑΤΟ είναι πολύ ισχυρότερο τώρα απ’ ό,τι πριν από δύο ημέρες. Είχαμε στο τέλος μια φανταστική συνεδρίαση. Η Γερμανία αύξησε πολύ ουσιαστικά αυτό που κάνει. Εγώ το κατάφερα αυτό. Και ειλικρινά, ίσως όλοι να έχουν μια καλή σχέση με τη Ρωσία».

Οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν τι θα κάνει αν ο Καναδάς κι η Γερμανία δεν εκπληρώσουν το στόχο του 2%. «Θα το κάνουν. Δεν αμφιβάλλω ότι θα το κάνουν. Σε λίγα χρόνια».

Ο Τραμπ υποβάθμισε τη σημασία της συνάντησης με τον Πούτιν

Αναφερόμενος στο τετ-α-τετ που θα έχει την επόμενη εβδομάδα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Φινλανδία, είπε ότι θα είναι μια χαλαρή συνάντηση, που μπορεί να μη διαρκέσει πολύ και ενδέχεται να οδηγήσει κάπου ή και όχι. Όσο για τον Ρώσο πρόεδρο; «Είναι ανταγωνιστής. Εκπροσωπεί τη Ρωσία, εγώ εκπροσωπώ τις ΗΠΑ. Δεν τίθεται θέμα φίλου ή εχθρού», είπε εκφράζοντας την ελπίδα να τα πάει καλά μαζί του.

Ως προς την προσάρτηση της Κριμαίας είπε ότι «δεν είναι χαρούμενος», αλλά το επέτρεψε να συμβεί ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα. «Οι Ρώσοι μετά έχτισαν μια γέφυρα στην Κριμαία και ένα σταθμό υποβρυχίων», είπε, υπογραμμίζοντας ότι εκείνος δεν θα άφηνε ποτέ να γίνει κάτι τέτοιο.