Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ιστορική στιγμή για Βόρεια και Νότια Κορέα - Τέλος στον πόλεμο και τα πυρηνικά



Κοινή δήλωση με την οποία αποφάσισαν την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου υπέγραψαν ο πρόεδρος της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του Μουν Τζε-ιν.

«Η Νότια και η Βόρεια Κορέα επιβεβαιώνουν τον κοινό στόχο τους για μια κορεατική χερσόνησο ελεύθερη από πυρηνικά μέσα από την πλήρη αποπυρηνικοποίηση» αναφέρεται στην κοινή δήλωση σύμφωνα με το πρακτορείο Yonhap.

Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν επίσης να βάλουν τέλος στον πόλεμο της Κορέας καθώς μέχρι σήμερα είχε υπογραφεί μόνο ανακωχή το 1953.

 

«Οι δύο ηγέτες ανακοινώνουν ενώπιον των 80 εκατομμυρίων ανθρώπων των εθνών μας και όλου του κόσμου ότι δεν θα υπάρχει πλέον πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο και ότι έχει ξεκινήσει μια νέα εποχή ειρήνης» αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

Η διαδικασία για το τέλος του πολέμου θα προχωρήσει μέσα στο έτος σύμφωνα με τους δύο ηγέτες καθώς θα ξεκινήσουν τριμερείς ή τετραμερείς συζητήσεις με τις ΗΠΑ και την Κίνα προκειμένου η συμφωνία ανακωχής να αντικατασταθεί από συμφωνία ειρήνης.

«Χαιρετίζω το θάρρος και την αποφασιστικότητα του προέδρου Κιμ» δήλωσε ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας.

 

«Ελπίζω ότι δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντοςς. Ελπίζω ότι θα είναι μια ευκαιρεία για τους λαούς των δύο χωρών να κινούνται ελεύθερα ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα. Πρέπει να αναλάβουμε τις ιστορικές μας ευθύνες» σχολίασε από την πλευρά του ο Κιμ Γιονγκ Ουν.