Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ισραήλ: Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε Άραβα πρώην βουλευτή



Σε δύο χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε χθες ένας Ισραηλινός Άραβας πρώην βουλευτής, ο οποίος ομολόγησε ότι παρέδωσε λαθραία κινητά τηλέφωνα σε Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Ο 60χρονος Μπάσελ Γατάς παραιτήθηκε από την έδρα του στην Κνέσετ τον Μάρτιο, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με την εισαγγελία. ο ίδιος παραδέχθηκε πως παρέδωσε κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM σε Παλαιστίνιους κρατούμενους σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας στο νότιο Ισραήλ στη διάρκεια μιας επίσκεψής του σε αυτήν, τον Δεκέμβριο.

Σε αντάλλαγμα για την ομολογία του, η εισαγγελία πρότεινε να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης δύο ετών, ενώ αντιμετώπιζε ποινή έως και δέκα ετών κάθειρξης. Στον Γατάς επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 120.000 σέκελ (30.800 ευρώ), όπως ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το δικαστήριο της Μπερσέβα (νότιο Ισραήλ) έκρινε πως το αδίκημα το οποίο διέπραξε ο Γατάς συνιστούσε «ηθικά αισχρή πράξη» και του στέρησε το δικαίωμα να διεκδικήσει την εκλογή του στο κοινοβούλιο για επτά χρόνια αφότου εκτίσει την ποινή του. Ο συνήγορός του έχει 45 ημέρες για να ασκήσει έφεση.

Οι Ισραηλινοί Άραβες, απόγονοι των Παλαιστίνιων που παρέμειναν στα εδάφη τους μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948, έχουν ισραηλινή ιθαγένεια και αποτελούν το 17,5% του πληθυσμού.