Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

«Ίσως ακρωτηριάσουμε δάχτυλα λόγω κρυοπαγήματος» λέει Έλληνας γιατρός στις ΗΠΑ



21 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από το πολικό ψύχος που έχει παραλύσει τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Στάθη Πουλακίδα, γιατρό στο νοσοκομείο John H. Stroger Jr. Στο Σικάγο, εννέα ακόμη άνθρωποι (από 12 που ήταν χθες Πέμπτη) πέθαναν από αιτίες που σχετίζονται με το κρύο τις τελευταίες ώρες.

Αν και οι πρώτες πληροφορίες από την Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ είναι ενθαρρυντικές, καθώς αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας σε επίπεδα λίγο πιο φυσιολογικά για την εποχή, άστεγοι και ηλικιωμένοι εξακολουθούν να είναι πολύ ευάλωτοι.

Την Πέμπτη, ο «πολικός στρόβιλος», το φαινόμενο που πλήττει τις ΗΠΑ, έριξε κατά τόπους το θερμόμετρο ακόμη και στους -49° Κελσίου.

Οι ειδικοί προειδοποιούν τους πολίτες να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους, εάν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη, καθώς υπάρχει κίνδυνος κρυοπαγήματος ακόμη και κατά την παραμονή 10 λεπτών στον παγωμένο αέρα.

Ο Στάθης Πουλακίδας, ο οποίος είναι τραυματολόγος, διευκρίνισε πως στο νοσοκομείο εισήχθησαν τουλάχιστον 25 άνθρωποι με κρυοπαγήματα. Στα πιο ακραία κρούσματα, υπάρχει κίνδυνος να χρειαστεί ακρωτηριασμός δακτύλων, πρόσθεσε.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που πιστεύεται ότι πέθαναν από το κρύο ήταν ένας 18χρονος φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Άιοβα.

Βρέθηκε αναίσθητος στην πανεπιστημιούπολη, σε μικρή απόσταση από τον κοιτώνα του, και σύμφωνα με την αστυνομία, το ψύχος έπαιξε ρόλο στον θάνατό του. Η θερμοκρασία όταν βρέθηκε ο νεαρός ήταν -46° Κελσίου.

Εκατοντάδες σχολεία παραμένουν κλειστά λόγω των πολικών θερμοκρασιών, καθώς επίσης χιλιάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί, κυρίως στα δύο μεγάλα αεροδρόμια του Σικάγο.

Το πρωτοφανές κύμα ψύχους οφείλεται στα πολικά ρεύματα αέρα πάνω από την Αρκτική, την λεγόμενη πολική δίνη, εξηγούν οι ειδικοί.

Ειδικότερα, πρόκειται για πολικό αέρα ο οποίος κινείται πάνω από την Αρκτική και ενώ θα έπρεπε να συγκρατείται από έναν φυσικό φράχτη, εισβάλει σε θερμότερες περιοχές.