Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

ΗΠΑ: Ζητούν την άμεση παύση του πυρός στην Συρία



Ο ΥΠΕΞ της Αμερικής Τζόν Κέρι ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλη την Συρια και ιδιαίτερα στο Χαλέπι, όπως αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Κέρι συνομίλησε τηλεφωνικά την Παρασκευή και το Σάββατο με τον ειδικό επιτετραμμένο του ΟΗΕ για τη Συρία, τον Στάφαν ντε Μιστούρα, και τον συντονιστή της συριακής αντιπολίτευσης Ριάντ Χιτζάμπ, στους οποίους είπε «καθαρά ότι ο τερματισμός των βιαιοτήτων στο Χαλέπι και η επιστροφή σε μια διαρκή αναστολή (των εχθροπραξιών) είναι η πρώτη προτεραιότητα», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού ΥΠΕΞ Τζον Κίρμπι, ο Κέρι θέλει η Ρωσία να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για να σταματήσει τις «αεροπορικές επιθέσεις (που εξαπολύονται) αδιακρίτως» στο Χαλέπι.

«Εργαζόμαστε πάνω σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να αποκλιμακωθεί η ένταση των μαχών και να μειωθούν οι εντάσεις και ελπίζουμε ότι θα επιτύχουμε απτή πρόοδο», συνέχισε ο Κίρμπι, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τις πρωτοβουλίες αυτές της Ουάσινγκτον.

Ο Κίρμπι είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα το Σάββατο πως ο Κέρι θα βρίσκεται το βράδυ της Κυριακής και τη Δευτέρα στη Γενεύη για συναντήσεις με τον Ντε Μιστούρα, αλλά και τους ομολόγους του της Σαουδικής Αραβίας Άντελ αλ Τζουμπέιρ και της Ιορδανίας Νασέρ Τζουντέχ.

Παρά την εκεχειρία, τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται πολύνεκρες αεροπορικές επιδρομές του καθεστώτος Άσαντ στην πόλη του Χαλεπιού, που αποτελούν «παραβιάσεις της εκεχειρίας» και «πρέπει να σταματήσουν αμέσως», επέμεινε ο Κίρμπι.