Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

ΗΠΑ - Τουρκία : "Φουντώνει" η κόντρα για τους S-400



Η Τουρκία δεν θα υποκύψει ποτέ σε κυρώσεις των ΗΠΑ για να αγοράσει τα ρωσικά πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-400, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.

 

Η συμφωνία αυτή έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, με την Ουάσινγκτον υποστηρίζει πως τα συστήματα δεν είναι συμβατά με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ και μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τα μαχητικά αεροσκάφη της F-35 της Lockheed Martin. 

Μάλιστα έχει προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων των ΗΠΑ αν η Άγκυρα προχωρήσει τη συμφωνία με τη Ρωσία, με την Τουρκία να επιμένει πως οι S-400 και τα F-35 δεν είναι ασύμβατα και ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη συμφωνία της με τη Ρωσία.

 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Τουρκία έχει προτείνει τη δημιουργία μιας επιτροπής εργασίας με την Ουάσινγκτον η οποία θα αποτιμήσει την επίδραση των S-400, αλλά υποστηρίζει ότι δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kanal 7, ο Οκτάι είπε πως οι ανησυχίες των ΗΠΑ δεν είναι λογικές και πως η σχεδιαζόμενη για τον Ιούλιο παράδοση των S-400 παραμένει ως έχει.

«Όταν η Τουρκία υπογράφει μια συμφωνία, η Τουρκία τηρεί την υπόσχεσή της. Υπογράψαμε αυτή τη συμφωνία και έγιναν ορισμένες πληρωμές. Δεν νομίζω πως τα επιχειρήματα και οι ανησυχίες είναι πολύ βάσιμα», είπε ο Οκτάι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προτείνει επίσης να πουλήσουν στην Τουρκία αμυντικά συστήματα Πάτριοτ της Raytheon Co, προσφορά την οποία ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι εξακολουθεί να αξιολογεί η Άγκυρα.