Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 -

ΗΠΑ: Προς ενεργοποίηση των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές;



Με τους κορυφαίους οικονομικούς συμβούλους του αναμένεται να συναντηθεί σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να εξετάσει την ενεργοποίηση των δασμών, που έχει προαναγγείλει σε εισαγωγές κινεζικών αγαθών πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

 Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters ο Τραμπ αναμένεται να παρουσιάσει μικρές τροποποιήσεις στη λίστα των κινεζικών αγαθών αξίας 50 δισ. δολαρίων. Θα διαγραφούν ορισμένα και θα προστεθούν άλλα, με τον τελικό απολογισμό να είναι ελαφρώς μικρότερος σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. 

Παραμένει ασαφές το πότε ακριβώς θα ενεργοποιηθούν οι δασμοί. Ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτό θα γίνει σήμερα. Ωστόσο πηγές του Λευκού Οίκου σχολίαζαν πως ενδεχομένως να πρέπει να προηγηθεί επίσημη προειδοποίηση και η εφαρμογή να αρχίσει από την επόμενη εβδομάδα. Βάσει της νομοθεσίας για τις εμπορικές συναλλαγές (του 1974) ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να αναστείλει την ενεργοποίηση των δασμών αρχικά για 30 ημέρες και στη συνέχεια για επιπλέον 180 ημέρες, εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι διαπραγματεύσεις με την απέναντι πλευρά αποδίδουν καρπούς.