Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

ΗΠΑ και Ρωσία σχεδιάζουν το πολιτικό μέλλον στη Συρία



ΗΠΑ και Ρωσία έχουν ξεκινήσει ένα νέο κύκλο συνομιλιών για  την πολιτική ομαλότητα στη Συρία και το τέλος του εμφυλίου πολέμου. Για το σκοπό αυτό, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζόν Κέρι επισκέφτηκε τη Μόσχα και συνάντησε  τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν σε ιδιαίτερα καλό κλίμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες της Γενεύης για το συριακό, τονίζοντας τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει τόσο η Ρωσία, όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης μεταξύ εκπροσώπων της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι έχουν βαλτώσει και η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι η Ρωσία, που είναι στενός σύμμαχος του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ μπορεί να ασκήσει πιέσεις στη Δαμασκό για να κάνει υποχωρήσεις.

Ο Κέρι έφτασε στη Μόσχα δέκα ημέρες αφότου ο πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε ότι αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία, μια απόφαση που η Δύση θεωρεί ως μεγάλη ευκαιρία για να προχωρήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες.
«Ξέρω ότι έχετε ιδέες και ότι ήδη έχετε λάβει μια πολύ κρίσιμη απόφαση αναφορικά με την αποχώρηση των δυνάμεών σας από τη Συρία και προφανώς και εμείς έχουμε επίσης κάποιες ιδέες για το πώς μπορούμε να επιτύχουμε αποτελεσματικότερη πρόοδο στη Γενεύη στις ειρηνευτικές συνομιλίες και να ξεκινήσουμε αυτή την πολύ σοβαρή και δύσκολη δουλειά της πολιτικής μετάβασης», είπε ο Κέρι στον Πούτιν κατά τη συνάντηση που είχαν στο Κρεμλίνο.

Η ατμόσφαιρα στη συνάντηση αυτή ήταν λιγότερο ψυχρή από τις προηγούμενες επαφές των δύο ανδρών. Και οι δύο παραδέχτηκαν ότι οι κοινές προσπάθειές τους έφεραν την πρόοδο, σε κάποιο βαθμό, κυρίως μέσω της εφαρμογής της εύθραυστης εκεχειρίας.
«Κατανοούμε ότι αυτό που καταφέραμε να πετύχουμε στη Συρία κατέστη δυνατόν μόνο χάρη στη στάση που τήρησε η ανώτατη πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ομπάμα. Ελπίζω ότι η επίσκεψή σας θα μας επιτρέψει να προσεγγίσουμε τις θέσεις μας και να προχωρήσουμε στην επίλυση των κρίσεων στη Συρία και την Ουκρανία», είπε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν δίστασε, κατά την έναρξη των συνομιλιών, να αστειευτεί με τον Κέρι για το γεγονός ότι ο ίδιος ο υπουργός μετέφερε τις βαλίτσες του κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο. «Από τη μια, είναι μια πολύ δημοκρατική στάση, αλλά από την άλλη, σκέφτηκα: η κατάσταση στις ΗΠΑ μάλλον δεν είναι πολύ καλή αν δεν υπάρχει κανείς για να βοηθήσει τον υπουργό Εξωτερικών να κουβαλήσει τη βαλίτσα του», είπε ο Πούτιν, προς κατάπληξη του Κέρι, και συνέχισε: «Όμως η οικονομία σας πάει καλά, δεν έχετε πια ύφεση... Σίγουρα υπάρχει κάτι πολύτιμο σ' αυτή τη βαλίτσα, κάτι που δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε σε κανέναν άλλον... Φέρατε λεφτά για να παζαρέψετε καλύτερα μαζί μας;» είπε, προκαλώντας τα γέλια των παριστάμενων. Ο Κέρι δεν πτοήθηκε και απάντησε στην "πρόκληση" στον ίδιο τόνο: «Όταν θα μείνουμε μόνοι θα σας δείξω τι υπάρχει στη βαλίτσα μου. Θα εκπλαγείτε... ευχάριστα!» είπε, χωρίς πάντως να αποκαλύψει τι περιέχουν οι αποσκευές του.

Το βέβαιο είναι ότι ο Αμερικανός υπουργός δεν χάρισε μια κιθάρα στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για τα γενέθλιά του - έκλεισε τα 66 στις 21 Μαρτίου. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, με αφορμή τις φήμες που κυκλοφόρησαν στη Μόσχα, έγραψε στο Facebook ότι η κιθάρα που είδαν κάποιοι να βγαίνει από το αεροπλάνο κατά την άφιξη του Κέρι «στα χέρια ενός μέλους της αμερικανικής αντιπροσωπείας» δεν ήταν δώρο γενεθλίων. «Μας βομβαρδίζουν με ερωτήσεις για το αν ήταν δώρο για τα γενέθλια του Λαβρόφ. Δεν ήταν. Είναι η προσωπική κιθάρα του Κέρι που ταξιδεύει μαζί του σε όλον τον κόσμο», διευκρίνισε η εκπρόσωπος.