Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

ΗΠΑ: Η επανεκλογή ομογενών



Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης επανεκλέχθηκαν με μεγάλη διαφορά και οι πέντε ομογενείς νομοθέτες.

Πρόκειται για τους Μιχάλη Γιάνναρη, Αραβέλλα Σιμωτά, Νικόλ Μαλλιωτάκη, Τζέιμς Σκουφή και Φρανκ Σκαρτάδος.

Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης επανεκλέχθηκαν με μεγάλη διαφορά και οι πέντε ομογενείς νομοθέτες. Πρόκειται για τους Μιχάλη Γιάνναρη, Αραβέλλα Σιμωτά, Νικόλ Μαλλιωτάκη, Τζέιμς Σκουφή και Φρανκ Σκαρτάδος.

Συγκεκριμένα, ο Μιχάλης Γιάνναρης επανεκλέχθηκε στο αξίωμα του πολιτειακού γερουσιαστή κερδίζοντας 86% των ψήφων. Στην πολιτειακή Γερουσία το Δημοκρατικό Κόμμα εξασφάλισε ήδη τις 31 έδρες και το Ρεπουμπλικανικό 30 έδρες, ενώ υπάρχουν και δύο εκλογικές περιφέρειες οι οποίες θα κριθούν από την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων.

Ο Μιχάλης Γιάνναρης μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» τόνισε ότι και στις δύο έδρες η διαφορά είναι μικρή και ότι στη μία υπερτερεί ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος με 33 ψήφους.

«Ακόμη και την μία από τις δύο έδρες να κερδίσουμε εμείς θα έχουμε την πλειοψηφία στην πολιτειακή Γερουσία» τόνισε ο κ. Γιάνναρης. Εάν επιβεβαιωθούν οι προγνώσεις ο Μιχάλης Γιάνναρης θα είναι ο υπαρχηγός της πλειοψηφίας.

Στην πολιτειακή Βουλή της Νέας Υόρκης επανεκλέχτηκαν η πολιτειακή βουλευτή της Αστόριας Αραβέλλα Σιμωτά, η οποία κέρδισε 99,45% των ψήφων, η πολιτειακή βουλευτής του Στάτεν Αϊλαντ και του Μπέι Ριτζ του Μπρούκλιν Νικόλ Μαλλιωτάκη, η οποία θεωρείται ανερχόμενος αστέρας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην περιοχή και εκλέχτηκε πανηγυρικά με 77,09% των ψήφων, ο Τζέιμς Σκουφής, ο οποίος επανεκλέχθηκε πολιτειακός βουλευτής της 99ης περιφέρειας και ο Φρανκ Σκαρτάδος, ο οποίος επανεκλέχθηκε πολιτειακός βουλευτής της 104ης περιφέρειας της Νέας Υόρκης με 57,20% των ψήφων. Οι τέσσερις πρώτοι ανήκουν στη νεότερη γενιά των Ελληνοαμερικανών ενώ ο Φρανκ Σκαρτάδος γεννήθηκε στην Ελλάδα.

Ο ομογενής Τζόναθαν Κωστακόπουλος ο οποίος διεκδίκησε το αξίωμα του πολιτειακού βουλευτή της 76ης εκλογικής περιφέρειας της Νέας Υόρκης έχασε με μεγάλη διαφορά. Ο ομογενής κέρδισε 27,12% των ψήφων και η Rebecca Seawright 72,79% των ψήφων.

Η ομογενής περιφερειακή δικαστής της κομητείας Νάσο, Ελένη Βουτσινά, επανεκλέχθηκε και μάλιστα ήρθε πρώτη. Μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα, η κ. Βουτσινά επικοινώνησε με τον «Εθνικό Κήρυκα» και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη προς τους ομογενείς που στήριξαν την επανεκλογή της, καθώς επίσης και στον «Ε.Κ.» που μια εβδομάδα πριν τις εκλογές την τίμησε αναδεικνύοντάς την Πρόσωπο της «Γυναίκας».

Στην πολιτεία του Ροντ Αϊλαντ επανεκλέχθηκε ο ομογενής πολιτειακός γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης. Στην πολιτεία του Κολοράντο αναμετρήθηκε ο ομογενής Γιώργος Αθανασόπουλος, ο οποίος έδωσε μια επάξια μάχη, αλλά έχασε με μικρή διαφορά.

Ο ομογενής βουλευτής Γκας Μπιλιράκης επανεκλέχθηκε στην πολιτεία της Φλόριδας με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και συγκεκριμένα στην 12η εκλογική περιφέρεια. Επίσης, στη διπλανή εκλογική περιφέρεια την 13η εκλέχτηκε ο Τσάρλι Κριστ, ο οποίος ήταν Ρεπουμπλικανός και σήμερα ως γνωστόν έχει μεταστραφεί στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κριστ ήταν επί σειρά ετών κυβερνήτης της πολιτείας της Φλόριδας, ο οποίος πριν από έξι χρόνια έχασε την εκστρατεία για τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών από τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος αρχικά ήταν ανάμεσα στους Ρεπουμπλικανούς υποψήφιους για την Προεδρία.

Εξάλλου, επανεκλέχθηκε η ομογενής βουλευτής Τίνα Τάιτους από την 1η εκλογική περιφέρεια της πολιτείας Νεβάδα. Ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζον Σαρμπάνης από την 3η εκλογική περιφέρεια πολιτεία του Μέριλαντ επανεκλέχθηκε για έκτη συνεχή θητεία.

Στη Μασαχουσέτη επανεκλέχθηκε με υψηλό ποσοστό η βουλευτής Νίκη Τσόγκα, η οποία εκλέγεται στην περιοχή του Λόουελ, όπου εκλεγόταν στη Γερουσία των ΗΠΑ ο αείμνηστος σύζυγός της γερουσιαστής Πολ Τσόγκας.

Η Ευσταθία Μπούρα δεν κατόρθωσε να επανεκλεγεί. Εκλέχτηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο ο Κρις Πάπας νικώντας τον επίσης ομογενή Τζόσεφ Κελυ Λαβασέρ, ο οποίος ήταν υποψήφιος με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Στη Μασαχουσέτη επανεκλέχθηκε ο ομογενής τοπικός γερουσιαστής Μπρους Ταρ (Ταλιαδώρος) με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ο οποίος ωστόσο τούτη τη φορά δεν είχε αντίπαλο. Ακόμη, επανεκλέχθηκε για πολλοστή φορά, ο βουλευτής Θεόδωρος Σπηλιώτης από τη βόρεια περιφέρεια της Μασαχουσέτης.