Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ιαπωνία: Ένας νεκρός και 32 αγνοούμενοι μετά τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ



Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι 32 αγνοούνται μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ, που έπληξε τη νήσο Χοκάιντο της Ιαπωνίας τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, προκαλώντας κατολισθήσεις και διακοπή της ηλεκτροδότησης στα σπίτια των 5,3 εκατομμυρίων κατοίκων της περιοχής. Το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK έκανε λόγο για 120 τραυματίες από τον σεισμό.

Πλάνα που τραβήχτηκαν από αέρος αποκάλυψαν ότι ο σεισμός προκάλεσε δεκάδες κατολισθήσεις κοντά στην πόλη Ατσούμα, στο νότιο Χοκάιντο, ορισμένες από τις οποίες καταπλάκωσαν σπίτια. Όλο το νησί έχει μείνει χωρίς ρεύμα, καθώς η Hokkaido Electric Power Co ανακοίνωσε ότι ανέστειλε επειγόντως τη λειτουργία όλων των ηλεκτροπαραγωγικών της σταθμών που λειτουργούν με λιγνίτη και άλλα ορυκτά καύσιμα. Όλα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια στο νησί ανεστάλησαν.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 03:08 τοπική ώρα (21:08 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωφυσικό ινστιτούτο (USGS) το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν περίπου 68 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σαπόρο, της κυριότερης πόλης του νησιού Χοκάιντο.

Ακολούθησε μια σειρά μετασεισμικών δονήσεων, εκ των οποίων η ισχυρότερη ήταν 5,4 βαθμών. Η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε τους κατοίκους ότι ίσως σημειωθούν ισχυροί μετασεισμοί τις προσεχείς ημέρες.

Ο σεισμός έπληξε τη Χοκάιντο ενώ ακόμη ο τυφώνας Τζέμπι σάρωνε την Ιαπωνία έχοντας πλέον αφήσει πίσω του 11 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες, εκτεταμένες υλικές ζημιές, και το απόλυτο χάος στο αεροδρόμιο Κανσάι, που προβλέπεται να παραμείνει κλειστό για τουλάχιστον μία εβδομάδα.