Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022 -

Η Τερέζα Μέι ζητά ενότηταΗ Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεσμεύτηκε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της να επιδιώξει μια συμφωνία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Brexit θα είναι προς το όφελος όλων των Βρετανών και όχι μόνο όσων ψήφισαν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, το οποίο όπως τόνισε αποκάλυψε τον διχασμό του έθνους.

Η Μέι στο τηλεοπτικό της διάγγελμα δήλωσε ότι παρά τον διχασμό, οι Βρετανοί μοιράζονται μια επιθυμία να ζήσουν σε μια πιο δυνατή, πιο δίκαιη και πιο ασφαλή χώρα.

«Αυτές οι φιλοδοξίας μας ενώνουν, έτσι ώστε να μην είμαστε από εδώ και στο εξής διαιρεμένοι στο 52% που ψήφισε υπέρ της αποχώρησης και στο 48% που ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, αλλά μια μεγάλη ένωση πολιτών και κρατών με μια περήφανη ιστορία και ένα λαμπρό μέλλον», τόνισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας.

«Έτσι, όταν θα προσέλθω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Ευρώπη φέτος, θα είναι με αυτό ως σκέψη και γνώση ότι βρίσκομαι εκεί για να πετύχω την σωστή συμφωνία, όχι απλά για εκείνους που ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης, αλλά για κάθε άνθρωπο σε αυτή την χώρα», πρόσθεσε.

Η Μέι έχει δεσμευτεί ότι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και την ενεργοποίηση των διαπραγματεύσεων για το διαζύγιο με ΕΕ έως τα τέλη Μαρτίου.

Στο πρωτοχρονιάτικο της μήνυμα επίσης αναφέρθηκε στην «πολύτιμη ένωση» ανάμεσα στα τέσσερα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον έχει δηλώσει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι η βούληση των Σκωτσέζων θα γίνει σεβαστεί, αφήνοντας ανοιχτή την πιθανότητα διεξαγωγής ενός μελλοντικού δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Στο δικό της πρωτοχρονιάτικο μήνυμα η Στέρτζον δήλωσε: «Είμαστε αποφασισμένοι ότι η ψήφος της Σκωτίας για παραμονή στην ΕΕ θα γίνει σεβαστή και ότι ο λαός της Σκωτίας θα διατηρήσει τα περισσότερα δυνατά προνόμια της συμμετοχής στην Ένωση, όπως την ελευθερία για εργασία, μετακίνηση και σπουδές σε άλλα κράτη-μέλη».