Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η Τερέζα Μέι έφερε την βασίλισσα σε δύσκολη θέση με την πρόσκληση στον Τραμπ



Μετά το διάταγμα που εξέδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος με το οποίο απαγορεύει την είσοδο των προσφύγων και των πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες στις ΗΠΑ, η κατακραυγή ήταν μεγάλη εντός και εκτός συνόρων. 

Όπως φαίνεται όμως στη Μεγάλη Βρετανία το πρόβλημα είναι οξύτερο, καθώς η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στην πρόσφατη επίσκεψή της στο Λευκό Οίκο, όχι μόνο περπάτησε χεράκι χεράκι με τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά βιάστηκε να τον προσκαλέσει εκ μέρους της βασίλισσας Ελισάβετ στη Γηραιά Αλβιώνα.

Στη Βρετανία μέχρι σήμερα 1.600.000 πολίτες έχουν υπογράψει στην καμπάνια εναντίον του νέου Αμερικανού προέδρου, μετά το αμφιλεγόμενο διάταγμα που υπέγραψε για τους μουσουλμάνους και τους πρόσφυγες και έχουν καταστήσει σαφές ότι ο Τραμπ είναι ανεπιθύμητος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως, όπως δήλωσε στον βρετανικό Τύπο ο λόρδος Πίτερ Ρίκετς, πρώην ανώτατος αξιωματούχος του Foreign Office και σύμβουλος του Ντέιβιντ Κάμερον σε θέματα εθνικής ασφάλειας, «η Τερέζα Μέι βιάστηκε να προσκαλέσει στη Βρετανία τον Ντόναλντ Τραμπ και έφερε σε δύσκολη θέση την βασίλισσα Ελισάβετ».

                                                      Ο λόρδος Πίτερ Ρίκετς

Ο ίδιος, χαρακτήρισε την πρόσκληση «πρόωρη» και τόνισε ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα έπρεπε να περιμένει δύο με τρία χρόνια προτού καλέσει στη Βρετανία τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. Σε επιστολή του στην εφημερίδα The Times ο Ρίκετς τόνισε ότι ήταν πρωτοφανές ένας Αμερικανός πρόεδρος να προσκαλείται επίσημα στη Βρετανία μέσα στο πρώτο έτος της θητείας του στο Λευκό Οίκο και αναρωτήθηκε «αν ο Τραμπ ήταν άξιος αυτής της εξαιρετικής τιμής».

Ο Βρετανός, πρώην ανώτατος διπλωματικός αξιωματούχος, μίλησε και στο ραδιόφωνο του BBC για το ίδιο θέμα και ανέφερε: «Νομίζω ότι αυτό (η πρόσκληση) βάζει τη βασίλισσα σε δύσκολη θέση. Θα επιθυμούσε να υποδεχθεί τον Τύπο σε μια ζεστή φιλική ατμόσφαιρα. Στην παρούσα στιγμή αυτό φαίνεται αρκετά αμφιλεγόμενο. Εγώ προσωπικά αισθάνθηκα έκπληξη ότι η πρόσκληση εκδόθηκε τόσο γρήγορα. Αυτό εμπλέκει την βασίλισσα σε πρώιμο στάδιο στην πρώιμα ταραγμένη περίοδο της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ».