Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η Ταϊλάνδη λογοκρίνει τις ταινίες για τη διάσωση των 12 παιδιών



H στρατιωτική κυβέρνηση της Ταϊλάνδης θέλει να ελέγξει τον τρόπο με τον οποίο οι ταινίες θα αναπαραστήσουν την περιπέτεια των δώδεκα αγοριών και του προπονητή τους, που παρέμειναν εγκλωβισμένοι στο πλημμυρισμένο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ επί δύο εβδομάδες και οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν με μία εξαιρετικά επικίνδυνη επιχείρηση διάσωσης.

Ο υπουργός Πολιτισμού Βίρα Ροτζποτσαναράτ δήλωσε ότι πρόκειται να προτείνει στο επόμενο κυβερνητικό συμβούλιο, την ερχόμενη εβδομάδα, τη δημιουργία μιας ειδικής επιτροπής η οποία θα επιβλέπει την παραγωγή ταινιών, ντοκιμαντέρ και βίντεο που σχετίζονται με τις εμπειρίες των δώδεκα αγοριών και του προπονητή τους.

Η διάσωση, η οποία ολοκληρώθηκε παρά τις μεγάλες πιθανότητες αποτυχίας, ήταν μία σπάνια στιγμή ευχάριστων νέων από την Ταϊλάνδη η οποία βρίσκεται βυθισμένη στην πολιτική αναταραχή και υπό στρατιωτικό καθεστώς εδώ και μία δεκαετία.

Τη στιγμή που ο κόσμος παρακολουθούσε την αγωνιώδη διάσωση των παιδιών, η βύθιση ενός σκάφους στα ανοικτά του Πουκέτ κόστισε τη ζωή σε περίπου 50 Κινέζους τουρίστες, γεγονός που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα χαρακτηριζόταν πανωλεθρία. Επίσης η διάσωση από το πλημμυρισμένο σπήλαιο επέτρεψε στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πραγιούτ Τσαν-Οτσα, η οποία κατηγορείται για πολιτικούς ελιγμούς που θα της επιτρέψουν να παραμείνει στην εξουσία μετά τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για του χρόνου, να κλέψει μέρος της δόξας.

Η κυβερνητική Υπηρεσία Κινηματογράφου της Ταϊλάνδης ήδη ρυθμίζει την παραγωγή ταινιών που γυρίζονται στην Ταϊλάνδη από ξένες εταιρίες, ελέγχοντας τα σενάρια και εκδίδοντας άδειες κινηματογράφησης, αλλά ο Βίρα Ροτζποτσαναράτ δήλωσε ότι η επιτροπή θα ελέγχει το περιεχόμενο και θα εκδίδει τις άδειες, ενώ ταυτόχρονα θα προστατεύει την ιδιωτικότητα του βίου των διασωθέντων και των οικογενειών τους.

Ο Βίρα, μιλώντας έπειτα από συνάντηση της επιτροπής κινηματογράφου στην οποία προήδρευσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Βισάνου Κρέα-νγκαμ, δήλωσε ότι ήδη πέντε εταιρείες παραγωγής ταινιών έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να παραγάγουν μια ταινία ή ντοκιμαντέρ για τη διάσωση από το σπήλαιο και κάποιοι από αυτούς έχουν μεταβεί και στην περιοχή προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες. Ωστόσο, οι παραγωγοί δεν έχουν έρθει σε επαφή με την κυβέρνηση.

  • «Εχει τα πάντα»

Τα αγόρια και ο προπονητής τους πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο την Τετάρτη και σε συνέντευξη Τύπου διηγήθηκαν με λεπτομέρειες την περιπέτειά τους. «Αυτή η υπόθεση έχει όλα τα σωστά στοιχεία», δήλωσε ο Βίρα Ροτζποτσαναράτ. «Εχει απώλεια, αλλά και ενθουσιασμό. Το περιεχόμενο είναι πλήρες. Ακόμα και αν δεν προσθέσεις δραματικές σκηνές, έχει τα πάντα».

Σε μία άλλη εξέλιξη, στη θαλπωρή του σπιτιού του βρίσκεται ο αρχηγός των «Αγριόχοιρων». Ευτυχία είναι μια τούρτα γενεθλίων, ένα γεύμα με χοιρινό και ρύζι, ένα ζεστό κρεβάτι και μια βόλτα για την αγορά ενός νέου κινητού τηλεφώνου. Αυτά είναι κάποια από τα πράγματα που απόλαυσε τις πρώτες ώρες που πέρασε σπίτι του ο Ντουανγκπέτς Προμτέπ, αρχηγός της ποδοσφαιρικής ομάδας των αγοριών που διασώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από το πλημμυρισμένο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη.

A.P