Κυριακή 14 Ιουλίου 2024 -

Η Κέιτ Μπλάνσετ νέα Πρέσβειρα Καλής Θέλησης του ΟΗΕ για τους πρόσφυγεςΠρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ανακηρύχθηκε η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Cate Blanchett, όπως ανακοίνωσε στις 2 Μαΐου ο Οργανισμός.

Η ανακοίνωση έγινε μόλις επέστρεψε η Blanchett από αποστολή στην Ιορδανία όπου πήγε για να παρακολουθήσει τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Σύρους που έχουν εκτοπιστεί από την πατρίδα τους λόγω του πολέμου. Συνάντησε οικογένειες προσφύγων από τη Συρία και άκουσε από πρώτο χέρι τις ιστορίες τους για το επικίνδυνο ταξίδι που αναγκάστηκαν να κάνουν και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

«Είμαι εξαιρετικά περήφανη που θα αναλάβω αυτό το ρόλο», είπε η Blanchett σε μια βιντεοσκοπημένη συνέντευξη. «Δεν έχει υπάρξει κρισιμότερη περίοδος για να σταθούμε στο πλευρό των προσφύγων και να δείξουμε αλληλεγγύη. Διανύουμε μια περίοδο κρίσης χωρίς προηγούμενο και πρέπει να υπάρξει καταμερισμός των ευθυνών σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι σα να βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι, θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι της συμπόνοιας ή της έλλειψης ανεκτικότητας;»

Η Blanchett πρόσθεσε ότι η ίδια ως μητέρα, θα ήθελε τα παιδιά της να ακολουθήσουν το μονοπάτι της συμπόνοιας. «Σε αυτό το μονοπάτι υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες, περισσότερη αισιοδοξία αλλά και λύσεις.»

Η ηθοποιός αναλαμβάνει το ρόλο αυτό σε μια περίοδο που ο πόλεμος, οι συρράξεις και οι διώξεις έχουν αναγκάσει περίπου 60 εκατομμύρια ανθρώπους να τραπούν σε φυγή για να σώσουν τη ζωή τους. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει σημειωθεί ποτέ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σχεδόν 20 εκατομμύρια από αυτούς είναι πρόσφυγες και περισσότεροι από τους μισούς παιδιά.

Η σύρραξη στη Συρία είναι ο βασικός παράγοντας που προκαλεί αυτή την παγκόσμια κρίση, εξαναγκάζοντας πάνω από 4,8 εκατομμύρια Σύρους να γίνουν πρόσφυγες στις γειτονικές με τη Συρία χώρες, ενώ κι άλλοι αναζητούν ασφάλεια σε πιο μακρινές χώρες.

Πριν αναλάβει το νέο της ρόλο, η Blanchett συνεργαζόταν ήδη στενά με την Υ.Α. εδώ και έναν χρόνο για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τους αναγκαστικά εκτοπισμένους. Το 2015 επισκέφθηκε τον Λίβανο για να συναντήσει πρόσφυγες και να ακούσει τις ιστορίες ανιθαγενών στο πλαίσιο της στήριξης της εκστρατείας της Υ.Α. #IBelong («Ανήκω»). Έχει υποστηρίξει επίσης την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, την έκκληση της Υ.Α. για την ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση και συμμετείχε στη Διάσκεψη Γυναίκες σε όλο τον κόσμο στο Νέο Δελχί όπου εκπροσώπησε την Υ.Α. και συντόνισε τη συζήτηση μιας ομάδας υψηλού επιπέδου για την παγκόσμια προσφυγική κρίση.

Ο Filippo Grandi, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, είπε ότι ήταν «πολύ ικανοποιημένος» που ανέλαβε η Blanchett αυτό το νέο ρόλο.

«Οι Πρέσβεις Καλής Θέλησης παίζουν πρωταρχικό ρόλο στο να βοηθούν το κοινό να κατανοεί καλύτερα και να στηρίζει τους πρόσφυγες, και αυτή την περίοδο υπάρχει τεράστια ανάγκη να χτίσουμε τέτοιες γέφυρες», πρόσθεσε.

«Έχει ήδη επιδείξει τεράστια αφοσίωση στο θέμα των προσφύγων και ανυπομονούμε να τη δούμε να αποτελεί έμπνευση για ακόμα περισσότερους ανθρώπους στο πλαίσιο του νέου της ρόλου.»