Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η απίστευτη ομορφιά της «Αφροδίτης» του Μποτιτσέλι προκάλεσε καρδιακό επεισόδιο σε άνδρα



Καρδιακή προσβολή υπέστη ένας άνδρας, καθώς «συγκλονίστηκε» από την εκπληκτική ομορφιά του πίνακα του Μποτιτσέλι «Η γέννηση της Αφροδίτης».

Ο 70χρονος Ιταλός θαύμαζε το αριστούργημα του 15ου αιώνα στην Πινακοθήκη Ουφίτσι στη Φλωρεντία το Σάββατο το πρωί, έχοντας μία έντονη καλλιτεχνική εμπειρία.

Αποτέλεσε το τελευταίο θύμα της ψυχοσωματικής ασθένειας γνωστής και ως «Σύνδρομο Σταντάλ», που έχει συμπτώματα ζαλάδα, τάση για λιποθυμία, παραισθήσεις ακόμη και «τρέμουλο» στην καρδιά στη θέα της «άψογης ομορφιάς». Το σύνδρομο δεν είναι επισήμως αναγνωρισμένο ως ιατρική πάθηση, αλλά έχουν υπάρξει πολλές ανεπίσημες περιπτώσεις, ιδίως στη Φλωρεντία, όπου η τέχνη της Αναγέννησης μπορεί να βρεθεί σε μεγάλη συχνότητα.

Για καλή του τύχη, κάποιοι καρδιολόγοι που επίσης επισκέπτονταν το μουσείο εκείνη την ώρα, έσπευσαν και πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες στον ασθενή.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο άνδρας συνέρχεται από το επεισόδιο σε νοσοκομείο της ιταλικής πόλης, όπου οι γιατροί έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν το «Σύνδρομο Σταντάλ».

Το σύνδρομο πήρε το όνομά του από έναν Γάλλο συγγραφέα, ο οποίος έμεινε γνωστός με το ψευδώνυμο Σταντάλ. Ο συγγραφέας υπέστη ταχυπαλμία, ζάλη και έπεσε σε «ένα είδος έκστασης» βλέποντας τη βασιλική Σάντα Κρότσε στην ίδια πόλη της Τοσκάνης.

Το σύνδρομο Σταντάλ μπορεί να το βιώσει οποιοσδήποτε συγκλονιστεί από καλλιτεχνικά αριστουργήματα. Συχνά εμφανίζεται, ωστόσο, σε άτομα που επισκέπτονται έργα τέχνης στη Φλωρεντία της Ιταλίας και για τον λόγο αυτό ονομάζεται επίσης σύνδρομο Φλωρεντίας