Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Η άγνωστη ιστορία πίσω από το κοριτσάκι έγινε εξώφυλλο στο TIME



Τι αποκαλύπτει ο πατέρας του μικρού κοριτσιού που έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TΙΜΕ και η φωτογραφία της έγινε πρώτο θέμα σε όλο τον κόσμο.

«Ήταν πολύ ανεύθυνο εκ μέρους της, να πάρει ένα μωρό στην αγκαλιά και να φύγει, μην ξέροντας τι είχε να αντιμετωπίσει» αποκαλύπτει ο Ντένις Χαβιέ Βαρέλα Χερνάντες.

Το όνομά του 32χρονου παραμένει άγνωστο στους περισσότερους, την ώρα που η εικόνα της 2χρονης κόρης του από την Ονδούρα μετατράπηκε σε σύμβολο - όχημα εμβολισμού της σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό. Η φωτογραφία του Τζον Μουρ (Getty Images) με τη μικρούλα Γιανέλα να κλαίει την ώρα που οι συνοριοφύλακες πραγματοποιούν σωματικό έλεγχο στη μητέρα της, έγινε μέχρι και εξώφυλλο στο περιοδικό TIME.

Ο πατέρας της έρχεται να διαψεύσει την πλειονότητα αμερικανικών και διεθνών δημοσιευμάτων που υποστήριξαν ότι οι συνοριοφύλακες απομάκρυναν την κόρη του από τη μητέρα της. Όπως λέει, οι δυο τους είναι μαζί, ασφαλείς σε ειδικό κέντρο κράτησης στο Τέξας, κάτι το οποίο έμαθε την Τετάρτη 20 Ιουνίου και ενώ η φωτογραφία της κόρης του βρισκόταν σε κάθε κεντρικό θέμα για το μεταναστευτικό στις ΗΠΑ. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει μαζί τους.

«Ράγισε η καρδιά μου γιατί πρόκειται για το κοριτσάκι μου» τόνισε σε δήλωσή του στο ισπανόφωνο δίκτυο Univision, ενώ σε συνέντευξή του στην Daily Mail προχωρεί σε μία ακόμη αποκάλυψη.

«Δική της απόφαση να περάσει τα σύνορα»

«Από την πρώτη στιγμή που είδα τη φωτογραφία, είπα αυτή είναι η κορούλα μου. Εννοείται πως έκλαψα, μου είναι πολύ δύσκολο. Φαντάζομαι πόσο τρομοκρατημένη ήταν η γυναίκα μου όταν προσπαθούσε να περάσει τα σύνορα, αν και ήταν δική της απόφαση να το κάνει» ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα.

Όπως είπε, επιχείρησε πολλάκις να πείσει τη σύζυγό του, Σάντρα, να μην κάνει το επικίνδυνο αυτό ταξίδι. Καπετάνιος από το Πουέρτο Κόρτες της Ονδούρας, εξήγησε ότι η δουλειά του είναι καλή και δεν θα ήθελε η οικογένειά του να μεταναστεύσει, παρόλο που στη χώρα του τα οικονομικά προβλήματα είναι τεράστια.

«Δεν θα έβαζα ποτέ τη ζωή μου σε κίνδυνο. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις μια καλή δουλειά εδώ και γι' αυτό υπάρχει τόσος κόσμος που αποφασίζει να φύγει. Δόξα τω Θεώ, η δουλειά μου είναι καλή. Και δεν θα ρίσκαρα ποτέ να χάσω ούτε αυτή, ούτε τη ζωή μου» ξεκαθάρισε.

«Μου έλεγε ξανά και ξανά να πάμε στις ΗΠΑ για ένα καλύτερο μέλλον. Να βρούμε δουλειά» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι η Σάντρα πήρε τη Γιανέλα χωρίς να τον ενημερώσει και χωρίς να του δώσει την ευκαιρία να τους αποχαιρετήσει.

«Δεν ήμουν καθόλου υποστηρικτικός. Τη ρωτούσα "γιατί;". Γιατί να θέλει να βάλει σε τέτοιο κίνδυνο το κοριτσάκι μας; Αλλά στο τέλος της ημέρας, η απόφαση ήταν δική της» είπε ακόμη.

Το χρονικό

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν κρατά κακία στη γυναίκα του. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ταξίδι προς τις ΗΠΑ ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της 3ης Ιουνίου.

«Δεν είχα καν την ευκαιρία να πω αντίο στην κόρη μου και τώρα το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να περιμένω. Δεν ξέρω ποια θα είναι η συνέχεια. Είτε θα τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, είτε θα τις στείλουν πίσω» δήλωσε.

Με τη Σάντρα έχουν άλλα τρία παιδιά: τον Γουέσλι (14 ετών), τη Σίντι (11 ετών) και την Μπριάνα (6 ετών).

«Τα παιδιά έχουν καταλάβει τι έχει συμβεί. Η αδελφή τους είναι διάσημη, το πρόσωπό της είναι παντού. Ανησυχούν, αλλά προσπαθώ όσο μπορώ να μην το αναφέρω. Ξέρουν ότι η μητέρα και η αδελφή τους είναι πλέον ασφαλείς» πρόσθεσε.

Αναφορικά με το ποσό που κατέβαλε η σύζυγός του σε διακινητή, εκτιμά ότι κυμαίνεται κοντά στα 6.000 ευρώ.

Σκληρός ο Τραμπ

Κλείνοντας τη συνέντευξή του στην Daily Mail, έκανε ένα σχόλιο για τη μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ.

«Είναι σκληρή. Παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν υπάρχει τίποτα σωστό στο να χωρίζεις τους γονείς από τα παιδιά τους. Υποφέρουν και τραυματίζονται για μια ζωή. Η νομοθεσία πρέπει να αλλάξει και το θέμα να συζητηθεί ανοιχτά.

» Αυτό που συμβαίνει δεν είναι σωστό. Η μετανάστευση και η διακίνηση ναρκωτικών στα σύνορα των ΗΠΑ δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσουν. Ακόμα και τοίχο να χτίσουν, δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσουν» είπε.