Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Χονγκ Κονγκ: Πορεία 4.000 διαδηλωτών κατά της κράτησης βιβλιοπωλών



Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν το Σάββατο πορεία στο Χονγκ Κονγκ για να διαδηλώσουν ενάντια στην κράτηση πέντε βιβλιοπωλών που εργάζονταν σε εκδοτικό οίκο, γνωστό για την επικριτική του στάση απέναντι στο Πεκίνο.

Η μυστηριώδης αρχικά εξαφάνιση των βιβλιοπωλών, που εργάζονταν για τον οίκο Mighty Current, είχε προκαλέσει σάλο παγκοσμίως, με τις συλλήψεις τους, που ανακοίνωσαν αργότερα οι κινεζικές αρχές, να προκαλούν φόβους ότι το Πεκίνο θέλει να αυξήσει την επιβολή του στο Χονγκ Κονγκ - πρώην βρετανική αποικία, η κυριαρχία της οποίας πέρασε από την Βρετανία στην Κίνα το 1997 - φαλκιδεύοντας την αρχή «μια χώρα, δύο συστήματα», που ισχύει στην περιοχή.

Η Κίνα και η Βρετανία συμφώνησαν όταν μεταβιβάστηκε η κυριαρχία της περιοχής αυτής στο Πεκίνο να διατηρηθεί για 50 χρόνια ο τρόπος ζωής και οι ελευθερίες που ίσχυαν στο Χονγκ Κονγκ όταν ήταν βρετανική αποικία. Οι κινεζικές υπηρεσίες ασφάλειας δεν έχουν το δικαίωμα να επέμβουν στην ημιαυτόνομη αυτή περιοχή και η Κίνα έχει υποσχεθεί ότι το Χονγκ Κονγκ θα έχει έναν σχετικά υψηλό βαθμό αυτονομίας τουλάχιστον έως το 2047 γεγονός που το επιβάλλουν περισσότερο οικονομικοί λόγοι.

Η χθεσινή διαδήλωση πραγματοποιήθηκε μια μέρα μετά την πορεία 100 ακτιβιστών προς την κεντρική υπηρεσία διασύνδεσης της Κίνας για να διαδηλώσουν ενάντια σε αυτό που χαρακτηρίζουν «διασυνοριακές απαγωγές».