Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Guardian: Οι Βρετανοί θα πληρώνουν 54 λίρες για να επισκεφθούν την Ευρώπη



O Guardian, σημειώνει σε σχετικό του άρθρο πως λόγω Brexit Βρετανοί τουρίστες που θα ταξιδεύουν στην ηπειρωτική Ευρώπη ίσως χρειαστεί να πληρώνουν 52 λίρες στερλίνες για την έκδοση βίζας. H συμφωνία σχετικά με τη νομοθεσία που θα απαλλάσσει τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου από την απαίτηση της άδειας ταξιδίου, βρίσκεται σε αμφισβήτηση σχετικά με το αν το υπερπόντιο βρετανικό έδαφος πρέπει να περιγραφεί ως «αποικία» στο βιβλίο καταστατικών της ΕΕ. Η Ισπανία επέμεινε, με την απρόθυμη υποστήριξη των άλλων 26 κρατών μελών, να προστεθεί στη νομοθεσία μια υποσημείωση που να περιλαμβάνει τη σημείωση περί «αμφισβητούμενης περιοχής».

Όμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε τη λεκτική διατύπωση που πρότεινε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το σώμα που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη. Είναι η τρίτη φορά που οι προτάσεις των κρατών μελών απορρίπτονται από τους ευρωβουλευτές και η κατάσταση αυτή ενέχει τον κίνδυνο να μην μπορέσει να εγκριθεί η σχετική νομοθεσία μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Το κοινοβούλιο προτείνει ότι η υποσημείωση θα μπορούσε να περιοριστεί στην απλή δήλωση ότι υπάρχει μια «διαμάχη μεταξύ Ισπανίας και Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την κυριαρχία του Γιβραλτάρ». Η νομοθεσία που συζητείται από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα έθετε το Ηνωμένο Βασίλειο σε καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης από τις 29 Μαρτίου και μετά, όταν η χώρα θα αποχωρήσει επίσημα από την Ένωση.

ΒΒC: Μεγάλο το χάσμα μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ

Για άλλη μια φορά υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλο χάσμα μεταξύ των στοιχείων που διαρρέουν από το γραφείο της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και την πραγματικότητα της Ε.Ε, εκτιμά το BBC.

Η βρετανική κυβέρνηση προσδοκά μια αναθεωρημένη συμφωνία για το Brexit στο άμεσο μέλλον, πιθανώς και έτοιμη να ψηφιστεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ο Μισέλ Μπαρνιέ από την πλευρά της Ε.Ε. συνεχίζει να κάνει λόγο για "ανησυχητικό πολιτικό αδιέξοδο". Αν η Τερέζα Μέι συνεχίζει να θέλει "διαβεβαιώσεις" για τη δικλείδα ασφαλείας προκειμένου να τις συμπεριλάβει σε έναν μονομερή μηχανισμό εξόδου για το Η.Β. ή μια καθορισμένη, αμετακίνητη τελική προθεσμία, τότε θα έρθει αντιμέτωπη με τείχος από την Ε.Ε. Και αυτό διότι η δικλείδα ασφαλείας είναι επίσης μηχανισμός διασφάλισης για την Ε.Ε. προκειμένου να εξασφαλίσει την ενιαία της αγορά.

Η άποψη της Βρετανίας ότι η Ε.Ε. θα "κλείσει το μάτι στο τέλος" προτιμώντας αυτήν την επιλογή από μια έλλειψη συμφωνίας είναι σωστή υπό την έννοια ότι η Ε.Ε. είναι περισσότερο ευέλικτη σε σχέση με όσα έδειξε προηγουμένως. Ωστόσο, το εύρος της ευελιξίας της υπερεκτιμάται από πολλούς βουλευτές. Είναι αλήθεια ότι η Ε.Ε. έχει παρελθόν στις διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής όπως στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης, αλλά μόνο όταν ήταν δεδομένο ότι επρόκειτο για το ευρύτερο συμφέρον της ευρωζώνης. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η Ε.Ε. αποφάσισε να παρακάμψει τους κανόνες για να διασώσει, κατά την άποψη των ηγετών, το ενιαίο νόμισμα. Ωστόσο, η χαλάρωση ή η εγκατάλειψη του μηχανισμού δικλείδας (για την Ιρλανδία) στο σύνολό της θεωρείται ότι είναι καταστροφική για την Ε.Ε. Εντούτοις, πολλοί ηγέτες της Ε.Ε. θέλουν να αποφύγουν μια έλλειψη συμφωνίας για το Brexit, εκτιμά το BBC.