Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Guardian: Έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ για το Brexit τον Νοέμβριο



Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ανακοινώσουν την επόμενη εβδομάδα από το Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας τη διεξαγωγή μιας έκτακτης συνόδου κορυφής για το Brexit, προτρέποντας τον διαμεσολαβητή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ να καταλήξει σε μια συμφωνία με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Καθώς απομένουν 200 ημέρες μέχρι την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η εφημερίδα Guardian αναφέρει ότι στην άτυπη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας, οι ηγέτες των υπόλοιπων 27 χωρών-μελών της ΕΕ θα συστήσουν στον Μπαρνιέ να εργαστεί πάνω στις καλύτερες από τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Μέι, το λεγόμενο "σχέδιο Τσέκερς". Θα επιμείνουν ότι είναι αναγκαίο να βρεθεί μια λύση για το ζήτημα των «σκληρών συνόρων» στην Ιρλανδία, ώστε να καταστεί εφικτή μια συμφωνία μέχρι τον Οκτώβριο.

 

Η «ειδική» σύνοδος που θα ακολουθήσει, πιθανότατα στις 13 Νοεμβρίου, θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να καταλήξουν στους όρους μιας πολιτικής διακήρυξης για τη μελλοντική σχέση μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας σε ό,τι αφορά το εμπόριο, την ασφάλεια, την αλιεία, την αεροπλοΐα και άλλα ζητήματα, προσθέτει η εφημερίδα.

Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέφυγαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα. Διπλωματικές πηγές ωστόσο επιβεβαίωσαν ότι αναμένεται μια τέτοια ανακοίνωση, διευκρινίζοντας όμως ότι ακόμη δεν έχει καθοριστεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.