Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021 -
Μέτριο

15 °C

Σήμερα, 28. Οκτωβρίου 2021

Γιούνκερ: Η απόφαση για την Apple δεν στρέφεται κατά των ΗΠΑΗ απόφαση της Ε.Ε. να επιβάλει στην Apple Inc πρόσιμο - μαμούθ 13 δισ. ευρώ βασίσθηκε σαφώς σε γεγονότα και δεν είναι μια απόφαση που στρέφεται εναντίον των ΗΠΑ, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Η απόφαση αυτή είναι σαφώς βασισμένη σε γεγονότα (...) Εφαρμόζουμε τους κανόνες σύμφωνα με τα γεγονότα και τη νομοθεσία», ανέφερε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του G20 στη Χανγκτζού, επισημαίνοντας πως η Apple είχε επωφεληθεί από υπερβολικά «φορολογικά πλεονεκτήματα» που της είχαν χορηγηθεί από το Δουβλίνο και πως θα ήταν παράλογο να είχε επιλεγεί το πεδίο της φορολογίας για να γίνει επίθεση στις ΗΠΑ.

Ο Γιούνκερ διαβεβαίωσε ακόμη πως οι Βρυξέλλες θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται με τις ΗΠΑ για τη διατλαντική συνθήκη ελεύθερου εμπορίου (TTIP ή Tafta), καθώς η εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαπραγματευτεί παραμένει πλήρως σε ισχύ.

«Δεδομένης της εντολής» που έχουν δώσει στην Κομισιόν τα κράτη μέλη της Ε.Ε., «θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε με τις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή τη συνθήκη με τις θετικές επιπτώσεις για την οικονομία και την απασχόληση», διαβεβαίωσε, παρά τις αντιρρήσεις που εκδηλώθηκαν πρόσφατα στους κόλπους των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Γερμανίας.