Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Για διπροσωπία κατηγορεί η Άγκυρα τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ



Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ελληνική βουλή, έκανε λόγο για «διπροσωπία» και καταδίκασε έντονα τη «σύσταση», όπως τη χαρακτήρισε, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί. Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, αναφερόμενος στους κρατούμενους Έλληνες στρατιωτικούς είπε ότι δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν προνομιακά ενώπιον της ανεξάρτητης τουρκικής δικαιοσύνης.

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, ήρθαν λίγο αφού είχε τοποθετηθεί ανάλογα ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Άγκυρας, Αμντουλαχμίντ Γκιουλ, ο οποίος σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γιούνκερ για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς, τόνισε ότι ουδείς μπορεί να «κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση, να δίνει συμβουλές και προτροπές στην τουρκική δικαιοσύνη». Και ο Γκιουλ είχε κάνει αναφορά στους 8 Τούρκους αξιωματικούς.

Συγκεκριμένα ο Χαμί Ακσόι δήλωσε:

«Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στην ελληνική βουλή, αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν τη χώρα μας και είδαμε να συνεχίζει τη συνήθεια να κρίνει με ύφος ειδικού και φορώντας την περιβολή της ‘αλληλεγγύης στα μέλη της Ένωσης’.

Με αυτές τις δηλώσεις τους, που απηχούν απόψεις Κύπριων και Ελλήνων σχετικά με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χάνουν όλο και περισσότερο κάθε μέρα που περνάει την αξιοπιστία τους και την εμπιστοσύνη που εμπνέουν. Απορρίπτουμε αυτές τις δηλώσεις που στερούνται σοβαρότητας και νομικής βάσης.

Αντιμετωπίσαμε με έκπληξη τη σύσταση του Γιούνκερ ‘να αφεθούν οπωσδήποτε ελεύθεροι’ οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στη χώρα μας. Οι Έλληνες στρατιώτες, που παραβίασαν τον τουρκικό νόμο, δεν θα αντιμετωπιστούν προνομιακά ενώπιον της ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Καταδικάζουμε αυτή τη διπροσωπία που όταν θέλει θυμάται το κράτος δικαίου και όταν τη συμφέρει δεν διστάζει να προβαίνει σε δηλώσεις που έχουν την έννοια της παρέμβασης στη δικαιοσύνη».