Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Γερμανικός Τύπος: Η μετάλλαξη του Τσίπρα...



Ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρονται στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στις αλλαγές των τελευταίων μηνών. Επικριτικά σχόλια και για τις αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες της χώρας.

Με αφορμή την πάροδο ενός έτους από το επίμαχο δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Ελλάδα ο γερμανικός τύπος σχολιάζει την κατάσταση στη χώρα σήμερα. Πιο συγκεκριμένα η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στην αλλαγή στάσης του έλληνα πρωθυπουργού.

«Προληπτικά ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε την επέτειο μακριά (σ.σ. από την Αθήνα). Ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα για το Grexit στις 5 Ιουλίου 2015 όπου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας άφησε τους συμπολίτες του να αποφασίσουν για τους όρους που συνόδευαν την επιπλέον ευρωπαϊκή οικονομική ενίσχυση και τους συνέστησε να μη δεχθούν την προσφορά των χρηματοδοτών, ο ίδιος βρισκόταν σε διαφημιστική καμπάνια στην Κίνα. Την ώρα που το ελληνικό σωματείο ΑΔΕΔΥ βρισκόταν στην πλατεία Συντάγματος μπροστά από το κοινοβούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας, της οποίας παλαιότερα θα ηγούνταν ο ίδιος ο Τσίπρας, ο πρωθυπουργός προσπαθούσε να σαγηνεύσει στο Πεκίνο πιθανούς και πραγματικούς επενδυτές. Το γεγονός ότι οι επενδυτές δεν αντιμετωπίζονται πλέον ως εκμεταλλευτές και εχθροί του έθνους αλλά ως ευκαιρία συνιστά μια από τις πιο αξιοσημείωτες αλλαγές στη ζωή του νέου Τσίπρα».

Αντίστοιχα σχόλια δημοσιεύονται και σε ρεπορτάζ της Γερμανικής Ραδιοφωνίας (DLF): «Πριν από ένα χρόνο οι Έλληνες καταψήφισαν τους όρους λιτότητας των Βρυξελλών. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε όμως μετά από αυτό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δέχθηκε ένα ακόμη πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων – προς μεγάλη δυσαρέσκεια του λαού.
Η ρητορική μπορεί να ήταν ακόμη η ίδια αλλά ο Τσίπρας είχε κάνει στροφή 180 μοιρών». Ο δημοσιογράφος αναφέρεται στους πανηγυρισμούς που έγιναν μετά το «Όχι» του δημοψηφίσματος και επισημαίνει πώς έχει η κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα. «Πάνω από 60% των Ελλήνων πιστεύουν στο μεταξύ ότι το δημοψήφισμα έβλαψε τη χώρα τους. Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 17% και βρίσκεται τώρα πολύ πιο πίσω από την συντηρητική Νέα Δημοκρατία. Το να μετατρέπεις το "Όχι" σε "Ναι" μπορεί τελικά να μην είναι και τόσο καλή ιδέα».

Δεύτερη η Ελλάδα στις στρατιωτικές δαπάνες
Με καυστικό τρόπο η αυστριακή εφημερίδα Der Standard αναφέρεται στις αυξημένες αμυντικές δαπάνες του ελληνικού κράτους εν μέσω κρίσης. «Παρά τα επτά χρόνια έντονης οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης και τα τρία δάνεια δισεκατομμυρίων από τα ευρωπαϊκά κράτη, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ στη λίστα που αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες των κρατών του ΝΑΤΟ. Η αριστερή κυβέρνηση της Αθήνας προόρισε για αυτή τη χρονιά 2,38% του ΑΕΠ».
Στη συνέχεια όμως, ο δημοσιογράφος μετριάζει κάπως την κριτική του επισημαίνοντας ότι «από το πρώτο δάνειο και το πρόγραμμα λιτότητας που επέβαλαν οι χρηματοδότες το 2010, ο προϋπολογισμός των αμυντικών δαπανών μειώθηκε κατά 43%. Με 4,15 δις € για φέτος αντιστοιχεί περίπου στον προϋπολογισμό του Βελγίου ωστόσο σε ένα περιβάλλον πολύ διαφορετικό από στρατιωτικής άποψης. Η ελληνική κυβέρνηση και η στρατιωτική ηγεσία επισημαίνουν συνεχώς τις εντάσεις που συνεχίζουν να υπάρχουν με την Τουρκία. Η τελευταία δεν αναγνωρίζει τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο και μέχρι τώρα πραγματοποιεί επανειλημμένα πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά».

«Τι γνώριζε ο πρωθυπουργός;»
Τέλος, μερίδα του γερμανικού τύπου αναφέρεται και στις αποκαλύψεις του αμερικανού οικονομολόγου Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ που αφορούσαν εναλλακτικό σχέδιο για νέο νόμισμα που φέρεται να ετοίμαζε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Συγκεκριμένα η εφημερίδα Südwest Presse υπό τον τίτλο: «Μυστικό σχέδιο για την Ελλάδα. Ο Βαρουφάκης και η "Νέα δραχμή"» αναφέρει: «Η Ελλάδα γλίτωσε παρά τρίχα μόνο το χάος. Ο τότε υπουργός Οικονομικών Βαρουφάκης ετοίμαζε ένα μυστικό σχέδιο με χαρακτήρα πραξικοπήματος». Τέλος ο αρθρογράφος διερωτάται: «Τι γνώριζε ο πρωθυπουργός Τσίπρας για αυτές τις προετοιμασίες; Ο Γκάλμπρεϊθ αφήνει αυτό το ερώτημα ανοιχτό, εκφράζει όμως την απογοήτευσή του που το σχέδιο τελικά δεν υλοποιήθηκε».