Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Γαλλία: Ταραχές στη συνοικία Μπρέιγ μετά τον θάνατο νεαρού από πυρά αστυνομικού



Ένας νέος, ηλικίας περίπου 20 ετών, σκοτώθηκε το βράδυ της Τρίτης από σφαίρα αστυνομικού στη διάρκεια ελέγχου, πυροδοτώντας διαδηλώσεις και ταραχές στη συνοικία Μπρέιγ, στη Γαλλία.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην αστυνομία, νεαροί πέταξαν μολότοφ κατά αστυνομικών, ενώ αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν και τμήμα ενός εμπορικού κέντρου τυλίχθηκαν στις φλόγες.

«Η SRPJ (σ.σ. η περιφερειακή υπηρεσία της δικαστικής αστυνομίας) της Νάντης και η διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων της αστυνομίας διενεργούν έρευνα για να διαλευκανθούν τα γεγονότα και να προσδιοριστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες ο αστυνομικός οδηγήθηκε να κάνει χρήση του υπηρεσιακού του όπλου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εισαγγελέας της Νάντης, Πιερ Σενές.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η κατάσταση ήταν «πολύ τεταμένη» στη συνοικία Μπρέιγ τη νύχτα της Τρίτης.

Πηγές προσκείμενες στην αστυνομία ανέφεραν ότι ο νεαρός τραυματίστηκε στη διάρκεια ελέγχου της αστυνομίας. Κατά τις ίδιες πηγές ο νεαρός «αρνήθηκε να υπακούσει» στις εντολές των αστυνομικών, πριν κινηθεί «εσκεμμένα» εναντίον ενός αστυνομικού, που χρησιμοποίησε το υπηρεσιακό του όπλο. Ο νέος χτυπήθηκε από σφαίρα στην καρωτίδα και ο θάνατός του διαπιστώθηκε με τη διακομιδή του σε νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην έρευνα για την υπόθεση, ενισχύσεις της αστυνομίας αναμένονταν στην Μπρέιγ, όπου η αστυνομία έχει θέσει σε ισχύ αυξημένα μέτρα ασφαλείας από την περασμένη εβδομάδα, όταν ένας άνθρωπος βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα που υπάρχουν υποψίες πως εβλήθη από πολεμικό όπλο.