Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Γαλλία: Ο Αλάν Ζιπέ παραμένει φαβορί και ας χάνει έδαφος



Φαβορί για το χρίσμα της κεντροδεξιάς παράταξης ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017 στη Γαλλία παρά το γεγονός ότι έχασε έδαφος, παραμένει τι πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Αλάν Ζιπέ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση. 

Η δημοσκόπηση του Odoxa για λογαριασμό του ραδιοφωνικού δικτύου France Info κατέδειξε ότι ο Αλάν Ζιπέ θα επικρατήσει με ποσοστό 36% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών την 20η Νοεμβρίου, αν και το ποσοστό που συγκεντρώνει καταγράφει πτώση 7% σε σύγκριση με έναν μήνα πριν.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση συγκεντρώνοντας ποσοστό 26%, αμετάβλητο σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, ενώ το ποσοστό του Φρανσουά Φιγιόν, επίσης πρώην πρωθυπουργού της χώρας, αυξήθηκε κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες και βρίσκεται πλέον στο 20%.

Ο νικητής των προκριματικών εκλογών έχει πιθανότητες να επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2017 δεδομένης της χαμηλής δημοτικότητας του Σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ και το διχασμό που επικρατεί μεταξύ των υποψηφίων της Αριστεράς.

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι η ηγέτιδα της Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν θα περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών και η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ οδήγησε εξέχοντες Γάλλους πολιτικούς να προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να κερδίσει αν οι αντίπαλοί της δεν συσπειρωθούν εναντίον της.